به گزارش پایگاه اطلاع رسانی “مجد دز” در اولین جمعه از ماه مبارک رمضان؛ نماز عبادی سیاسی جمعه دزفول با حضور اقشار مختلف مردم متدین و ولایت مدار دزفول، به امامت حجهالاسلام والمسلمین سید محمدعلی قاضی امام جمعه دزفول با رعایت شیوهنامههای بهداشتی در مصلای امام علی(ع) قرارگاه فرهنگی این شهرستان برگزار شد.
از منظر امیرمؤمنان حضرت علی علیه السلام تقوای الهی و خدا ترسی نهایت رضایت خدای متعال از بندگانش هست
خطیب نمازجمعه دزفول در خطبه اول نماز بادعوت مردم به رعایت تقوای الهی گفت: از منظر امیرمؤمنان حضرت علی علیه السلام تقوای الهی و خدا ترسی نهایت رضایت خدای متعال از بندگانش هست.
فلسفه و حکمت روزه در ماه مبارک رمضان کسب تقواست
وی افزود: فلسفه و حکمت روزه در ماه مبارک رمضان کسب تقواست.
طرح این پرسش که بهترین اعمال در این ماه چیست؟
امام جمعه دزفول با طرح این پرسش که بهترین اعمال در این ماه چیست؟ بیان داشت: گوهر اصلی ماه مبارک رمضان ورع و تقواست.
وی گفت: در این ماه تلاوت یک آیه قرآن ثواب ختم کل قرآن را دارد و خواب روزه دار عبادت حساب میشود.
از منظر امام محمد باقر علیه اسلام یکی از بهترین و اثرگذارترین و با فضیلت ترین عبادتها و بندگی خدا ورع است
امام جمعه دزفول با بیان این این مطلب که ورع چیست و چگونه بدست میآید افزود: از منظر امام محمد باقر علیه اسلام یکی از بهترین و اثرگذارترین و با فضیلت ترین عبادتها و بندگی خدا ورع است.
وی ادامه داد: از منظر امام جعفر صادق علیه السلام انسان اهل ورع باید سه اصل اساسی را رعایت کند تا ملکه ورع برایش تحصیل بشود.
چشم پوشی از اشتباهات مردم، عدم تجسس در امور مردم و مدح و نکوهش مردم بطور مساوی از اصول ورع هستند
وی چشم پوشی از لغزشها و اشتباهات مردم، عدم تجسس و دخالت در امور مردم و مدح و نکوهش مردم بطور مساوی به عنوان اصول اساسی ورع نام برد و گفت: وقتی انسان هدفش از عبادت فقط خدا باشد، دیگر برایش مهم نیست که مردم او را مدح بکنند.
انسان باورع انسانی است که همواره محاسبه نفس داشته باشد و نماد راستگویی باشد
وی افزود: انسان با ورع انسانی است که همواره محاسبه نفس داشته باشد و نماد راستگویی باشد.
انسان باورع باید انس با قرآن، دائم الذکر و مراقب اوقات نماز خود باشد
امام جمعه دزفول گفت: انسان باورع باید انس با قرآن، دائم الذکر و مراقب اوقات نماز خود باشد و از دوستی با افرادی که دین را سبک میشمرند اجتناب ورزد.
بیان روایتی از نبی مکرم اسلام(ص) درباره ورع
وی با بیان روایتی از نبی مکرم اسلام(ص) گفت: از منظر پیامبر اسلام هر انسانی خدای متعال را در حالی که از ملکه ورع برخوردار است ملاقات بکند مانند شخصی است که تمام اسلام و شریعت را توانسته است به دست بیاورد.
خطبه دوم: خداوند اگر به کسی تقوا عنایت کرد هر آینه به او خیر دنیا و آخرت را اهدا نموده است
حجهالاسلام والمسلمین قاضی در خطبه دوم نماز گفت: پیامبر گرامی اسلام فرموده است خداوند اگر به کسی تقوا عنایت کرد هر آینه به او خیر دنیا و آخرت را اهدا نموده است.
مقام معظم رهبری سال نو را با عنوان مهار تورم و رشد تولید نامگذاری کردند که عنوانی هوشمندانه و دقیق است
خطیب نماز جمعه دزفول ضمن تبریک سال نو که با بهار معنویت و ماه رمضان مقارن شده است، افزود: مقام معظم رهبری سال نو را با عنوان مهار تورم و رشد تولید نامگذاری کردند که عنوانی هوشمندانه و دقیق است.
عوامل تورم شناسایی و مهار شوند
امام جمعه دزفول بر ضرورت تحقق شعار امسال مبنی بر مهار تورم و رشد تولید تأکید کرد و گفت: عوامل تورم شناسایی و مهار شوند.
امیدواریم شعار سال در حد چند بنر و چاشنی صحبت همراه نباشد
وی ادامه داد: مهمترین مشکلات اقتصادی کشور مربوط به همین مقوله است که امیدواریم شعار سال در حد چند بنر و چاشنی صحبت همراه نباشد.
رسانهها، صاحبان تریبون و همه کسانی که حرفشان اثرگذار است باید این مسئله را موشکافی و تجزیه و تحلیل کنند
امام جمعه دزفول یکی از عرصههای مهم جهاد تبیین را شعار سال دانست و گفت: رسانهها، صاحبان تریبون و همه کسانی که حرفشان اثرگذار است باید این مسئله را موشکافی و تجزیه و تحلیل کنند.
مبارزه با عوامل تورم، مبارزه با آثار تورم و مبارزه با خود تورم مقولههایی هستند که باید مورد توجه قرار گیرند
وی با تأکید بر لزوم شناسایی حلقههای زنجیره تورم افزود: مبارزه با عوامل تورم، مبارزه با آثار تورم و مبارزه با خود تورم مقولههایی هستند که باید مورد توجه قرار گیرند.
حجهالاسلام والمسلمین قاضی با اشاره به اینکه برنامه و بودجه کشور باید برنامه دقیق و واقع گرایانهای داشته باشد، اظهار کرد: موارد تخصصی و فنی توسط کارشناسان در رسانهها تجزیه و تحلیل شوند.
نظارتها باید بیشتر، مدیران ضعیف و ناموفق برکنار و دست دلالان و زالوصفتان اقتصادی با اقدامات انقلابی کوتاه شود
وی بر لزوم تصویب قوانین لازم در این خصوص تأکید کرد و افزود: نظارتها باید بیشتر، مدیران ضعیف و ناموفق برکنار و دست دلالان و زالوصفتان اقتصادی با اقدامات انقلابی کوتاه شود.
برای رشد تولید باید برنامهها مشخص و از دانش بنیانها استفاده شود
امام جمعه دزفول گفت: برای رشد تولید باید برنامهها مشخص و از دانش بنیانها استفاده شود و جوانانی که مستعد و اهل خلاقیت هستند به کار گرفته شوند.
باید بتوانیم در جنگ ترکیبی، بسیار شفاف، مواضع دشمن را تجزیه و تحلیل کنیم
وی با بیان اینکه مقام معظم رهبری مواردی را بیان کردهاند که در هیچ بخشی شبههای باقی نمیگذارد، افزود: باید بتوانیم در جنگ ترکیبی، بسیار شفاف، مواضع دشمن را تجزیه و تحلیل کنیم.
مقام معظم رهبری در جهاد تبیین و جنگ ترکیبی، دشمن را با خاک یکسان میکند
امام جمعه دزفول ادامه داد: مقام معظم رهبری در جهاد تبیین و جنگ ترکیبی دشمن را با خاک یکسان میکند؛ پاسخ ایشان در برابر تهدیدهای دشمن، دندان شکن است.
منکر گرانی نیستیم اما دشمن سیاه نمایی میکند
وی درخصوص سیاه نمایی دشمن نسبت به مسائل کشور نیز گفت: منکر گرانی نیستیم اما دشمن سیاه نمایی میکند.
دشمن خودش سناریوی جنگ را به وجود آورد بعد میگوید ایران در جنگ دخالت دارد
امام جمعه دزفول گفت: دشمن خودش سناریوی جنگ در اوکراین را به وجود آورد بعد میگوید ایران در جنگ دخالت دارد؛ از طرفی آمریکاییها و اروپاییها از راه سلاح کسب درآمد میکنند و با این کار بر طبل جنگ میکوبند.
خوی استکباری دشمن چشم عقلشان را کور کرده است
وی افزود: خوی استکباری دشمن چشم عقلشان را کور کرده است.
دشمن سعی کرد جبهه مقاومت و ایران را ضعیف کند ولی نه تنها نتوانست بلکه خود گرفتار شد
حجهالاسلام والمسلمین قاضی اظهار کرد: دشمن سعی کرد جبهه مقاومت و ایران را ضعیف کند ولی نه تنها نتوانست بلکه خود گرفتار شد که دعوت ملک سلمان از رئیس جمهور تنها نمونهای از این موارد است.
مقام معظم رهبری تأکید کردند راه ورود مردم در حوزه اقتصاد هموار شود که این موضوع باید بیشتر تبیین شود
خطیب جمعه دزفول در فرازی دیگر از خطبه دوم نمازجمعه گفت: مقام معظم رهبری تأکید کردند راه ورود مردم در حوزه اقتصاد هموار شود که این موضوع باید بیشتر تبیین شود.
نقاط امیدافزا، پیشرفتهای کشور و رشد و بالندگی کشور در همه زمینهها وجود دارد
وی با اشاره به لزوم مبارزه با نقشه دشمن برای ناامید ساختن مردم به ویژه جوانان افزود: منکر مشکلات نیستیم بلکه نقاط امیدافزا، پیشرفتهای کشور و رشد و بالندگی کشور در همه زمینهها وجود دارد.
امام جمعه دزفول بیان کرد: مشکلات حادی در زمینه اقتصادی داریم ولی مسائل امیدافزا کم نداریم که باید تبیین شوند.
افکار عمومی و مردم باید قبل از روایت دشمن در جریان مشکلات قرار گیرند
وی با بیان اینکه دشمن روی جوانان حساب ویژهای باز کرده است، افزود: افکار عمومی و مردم باید قبل از روایت دشمن در جریان مشکلات قرار گیرند.
امام جمعه دزفول تأکید کرد: مسئولان و رسانهها روایت صحیح را اطلاعرسانی کنند.
متن کامل خطبهها:
خطبه اول:
سَلامُ عَلَیْکُم جَمیعاً ورَحْمَهُالله وبَرَکاتُهُ
اَعُوذُ بِاللّهِ مِنِ الشَّیطانِ الرَّجیم
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ
عِبادَاللّه، بندگان خدا، خواهران و برادران ایمانی، اُوصِیکُم وَنَفسی بتَقوَىاللّه، همه شما و خودم را به رعایت تقوای الهی و پرواپیشگی و خدا ترسی دعوت میکنم.
امیرالمؤمنین(ع) در یک روایتی میفرماید: اِنَّ التَّقْوی مُنْتَهی رِضَی اللّهِ مِنْ عِبادِهِ همانا پرواپیشگی و تقوای الهی و خدا ترسی درجه رضایت و نهایت رضایت خدای متعال از بندگانش هست.
امیدواریم خدای متعال در این ماه مبارک رمضان که فلسفه و حکمت روزه هم کسب تقواست به ما توفیق تقوا و پروا پیشگی به ما عنایت و کرامت بفرماید انشاءالله.
ماه مبارک رمضان است، اولین جمعه از این ماه با عظمت و با شرافت است، موضوعی که برای اوّلین خطبه ماه مبارک رمضان برگزیدهام و انتخاب کردهام این است که بهترین اعمال در این ماه چیست؟ اگر بخواهیم به روایات و احادیثی که در این زمینه وارد شده است، اندک التفات و توجهی داشته باشیم میبینیم که گوهر اصلی ماه مبارک رمضان، ورع و تقواست.
همانگونه که امیرالمؤمنین(ع) در پایان خطبه پیامبر که درباره ماه رمضان خوانده شد، هم خطبه شعبانیه معروف است، هم خطبه رمضانیه؛ امیرالمومنین(ع) از حضرت سؤال فرمود: ما أفضَلُ الأَعمالِ فی هذَا الشَّهرِ؟ بافضیلت ترین اعمال در ماه مبارک رمضان چیست؟
فلذا این سؤال، سؤال بسیار هوشمندانهای است از وجود نازنین امیرالمؤمنین(ع) از نبی مکرم اسلام ختم انبیاء محمد مصطفی(ص) درواقع حضرت به دنبال عالیترین عمل در این ماه شریف است که تا بتواند از آن بهرهمند بشود؛ چراکه در ماه مبارک رمضان اعمال زیادی توصیه شده است و بعنوان اعمالی که در این ماه مبارک، خیلی ثواب دارد و فضیلت دارد.
اما سرآمد همه اعمال این جوابی است که پیغمبر اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) در پاسخ امیرالمؤمنین(ع) میفرماید که فرمود: یا أبَا الحَسَنِ، أفضَلُ الأَعمالِ فی هذَا الشَّهرِ الوَرَعُ عَن مَحارِمِ اللّهِ»؛یعنی با فضیلتترین اعمال در این ماه، ورع از محارم الهی است؛ در ماهی که تلاوت یک آیه قرآن ثواب ختم کل قرآن را دارد و بسیار اعمال دیگر؛ در ماهی که خواب روزه دار برای او عبادت حساب میشود؛ هر ماهی که نفس زدن هم، (خُب نفس زدن یک امر غیر ارادی است، نفس نزند که نمیتواند ادامه حیات بدهد) نفس زدن روزه دار ثواب تسبیح برای او دارد؛ در این همچون ماهی است این چنین اعمالی سفارش شده است و فضیلت دارد برای روزهدار؛ در این ماه حضرت میفرماید: ورع از همه اعمال افضل و برتر است.
فلذا خود حضرت، امیرالمؤمنین(ع) را به سمت این عمل و این عمل با فضیلت سوق میدهد؛ حالا باید دید ورع چیست؟ و چگونه به دست میآید؟ چگونه ما بتوانیم انسان با ورعی باشیم؟ در کتاب شریف کافی از امام باقر(علیهالسلام) روایتی نقل شده است که میفرماید: إِنَّ أَشَدَّ اَلْعِبَادَهِ اَلْوَرَعُ یعنی یکی از بهترین و اثرگذارترین و با فضیلتترین عبادتها و بندگی خدا ورع است.
در واقع ورع چیزی بالاتر از عمل به اعضا و جوارح است که الان توضیح خواهم گفت؛ امام صادق(علیهالسلام) میفرماید: انسان اهل ورع باید سه اصل اساسی را رعایت کند، تا ملکه ورع برایش تحصیل بشود و آن را کسب بکند وَ اَلْمُتَوَرِّعُ یَحْتَاجُ إِلَى ثَلاَثَهِ أُصُولٍ
اولاً: از لغزشها و اشتباهات مردم کاملا چشم پوشی کند.
ثانیاً: در امور مردم دخالت و تجسس نکند.
و ثالثاً: مدح و نکوهش مردم برایش مساوی باشد.
وقتی انسان هدفش و قصدش از عبادت، خدا باشد، دیگر برای مهم نیست، مردم او را مدح بکنند، تعریفش بدهند، تمجیدش بکنند، لوح تقدیر به او بدهند، برایش مساوی است، اثر نمیکند؛ اینکه مثلا انتظار داشته باشد یک کار خیری انجام میدهد، یک کار عام المنفعهای برای رضای خدا انجام میدهد، مردم از او تشکر بکنند؛ نه! برایش فرقی نمیکند.
یا اینکه گاهی اوقات افرادی به خاطر آن کارهای خیرش ملامتش میکنند، سرزنش میکنند، باز هم از کسی ناراحت نمیشود، چون برای خدا انجام داده است، این از مراتب و اصول ورع است؛ در ادامه روایت به ابعاد دیگری از ورع، حضرت اشاره میکند و بیان میفرماید: مثلاً اشاره میکند، انسان باورع انسانی است که همواره محاسبه نفس داشته باشد.
شب وقت خواب محاسبه میکند، ببیند امروز اعمالی که انجام داد، حرفهایی که زد، رفتاری که انجام داد، اشتباهش کجا بود؟ لغزش او کجا بود؟ این محاسبه نفس خیلی مهم است؛ خیلی هم در روایات تأکید شده است.
دائماً مراقبت نفس دارد، انسان متورع و انسانی که با ورع هست، مراقبت نفس دارد، مراقب نفسش هست که لغزش نداشته باشد؛ انسان باورع سخن راست میگوید، راستگویی کار آسانی نیست، خیلی وقتها راست گفتن خیلی سخت میشود، خیلی وقتها راست گفتن به ضرر انسان است، ولی انسان با ورع از راستگویی تخلف نمیکند؛ در خطبههای گذشته در یک آیهای که استناد کردیم در قرآن، در مقام صدیقین، نماد آن را امیرالمؤمنین(ع) معرفی کردیم (راستگویان).
مورد دیگری که انسان باورع باید توجه به آن داشته باشد، شک و شبههها و عیبها را از خود جدا میسازد و دور میکند؛ یک نکته دیگری که نکته بسیار دقیق و حساس و مهمی است که حضرت میفرماید: درهایی را به روی خود باز نکند که بعد نتواند آنها را ببندد؛ خیلی این نکته دقیقی است، توجه بفرمایید؛ یعنی میخواهد بفرماید وارد یک وادی نشود که بعد نتواند به آسانی از آن وادی خارج بشود، شیطان او را وسوسه نکند جایی برود، یک جایی قدم بگذارد، دلبستگی بوجود بیاید، بعد نتواند آن را تمام بکند و نتواند از آن گناه دل بکند.
فلذا این نکته عقلانی است که همیشه پیشگیری در کارها کم زحمتتر و کم هزینهتر از علاج و درمان است؛ گاهی اوقات انسان اگر از همان ابتدا مراقبت بکند که گناه نکند، به سوی گناه نرود، حالا بعضیها میگویند خدا توبه را هم گذاشته است، بله توبه را هم گذاشته است؛ ولی توبه به این سادگیها نیست، معلوم نیست بنده اگر خدای ناکرده مرتکب گناهی شدم بعد توفیق توبه پیدا بکنم؛ یا اگر آن توبه را که انجام میدهم توبه نصوحی و مقبولی باشد؛ فلذا از همان اول انسان مراقب باشد در وادی گناه آلود و معصیت آلود وارد نشود.
بعد توصیه دیگری که میفرماید: برای اینکه انسان بتواند ملکه ورع را تحصیل میکند، با کسانی که دین را سبک میشمارند رفاقت نکند این هم خیلی مهم است هان! انسان با اشخاصی که انسانهای کم ایمان و سست ایمان هستند، با آنها رفت و آمد نکند، با آنها معاشرت نداشته باشد، چون روی او اثر میگذارد.
مداومت بر ذکر داشته باشد، مراقبت بر اوقات نماز داشته باشد، انس با قرآن داشته باشد، دوری جستن از گناه، غیبت نکردن، و تمام این فضائلی که برای انسان قابل تصور هست، انسان باورع آنها را مد نظر دارد و برایش مهم است؛ اگر انسان این توصیهها را در حد توانش عمل کرد، در یک حال و هوایی قرار میگیرد؛ حالش عوض میشود، میگوییم حوّلْ حالنا إلی أحْسن الْحال خُب این أحْسن الْحال وقتی میخواهد پیدا بشود اسبابی دارد، اسبابش اینها هستند.
فلذا به نظرم میرسد که وقتی انسان در این حال و هوا قرار گرفت، در واقع در عالم ورع وارد شده است، ورع یک عالَمی دارد، این عالَم را باید بتواند درکش بکند و وارد آن عالَم بشود و منجر به نتیجه میشود که نتیجهاش این میشود، کأنّه همه اسلام و شریعت را به دست آورده است؛ ببنید نتیجه ورع مهم است؛ یک سیر رشد و کمال طی میکند انسان با ورع، به یک جایی میرسد که وقتی این ملکه ورع تحصیل شد کأنّه همه دین را توانسته است کسب بکند و به دست بیاورد و نماد دین بشود، نماد تدین و ایمان بشود.
پیامبر گرامی اسلام ختم انبیاء محمد مصطفی(ص) میفرماید: «مَن لَقَی اللّهَ سُبْحانَهُ وَرعاً أعْطاهُ اللّهُ ثَوابَ الإسلام کُلّه» میفرماید: هرکس خدای متعال را در حالی که از ملکه ورع برخوردار است، ملاقات بکند، مانند کسی است که تمام اسلام را و تمام شریعت را توانسته است به دست بیاورد.
فلذا با این توصیفی که درباره ورع گفته شد، ورع یک ملکه روحی و اخلاقی متعالی است که با تمرکز بر پاکیها و فضیلتها و سجایای اخلاقی و نظر و توجه داشتن به عالم معنویت و دوری از آلودگی و گناه، آرام آرام ملکه ورع در جان انسان ظهور و بروز میکند؛ ملکه بودن ورع بدین معناست که ورع از تقوا بالاتر است، چرا؟ تقوا اعراض جوارحی است و ورع اعراض جوانحی از معصیت و گناه است.
عمل جوارحی که گفتیم تقوا اعراض جوارحی است، با اعضای بدن انجام میشود، شما مثلاً نماز میخوانید، همین اعمالی که در نماز انجام میدهید، اگر نماز با حضور قلب باشد این نشانه تقواست، ولی عمل جوانحی منشأ آن قلب انسان است، منشأ آن روح انسان است، جان انسان است؛ مانند مثلاً نیّت انسان، مانند عقیده انسان، ماند حُبّ انسان، حُبّ به ولایت داشتن، حُبّ به خدا داشتن، مثل بغض انسان این جایش در قلب است، بغض دشمنان دین را داشتن، بغض دشمنان خدا را داشتن.
فلذا اگر قدری توجه و تأمّل بشود که ما بتوانیم در کسب ملکه ورع دقت کنیم، تدبر کنیم، فکر کنیم، تأمل کنیم، انسان میتواند مراتب کمال را با سرعت طی کند و به کسب فضائل بیشتری انسان دست پیدا کند و به مقام قرب الهی برسد، این نتیجه و ماحصل ورع هست.
امیرالمؤمنین(ع) میفرماید: اَلْوَرَعُ جُنَّهٌ مِنَ اَلسَّیِّئَاتِ ورع یک سپری است در مقابل گناهان و زشتیها و آلودگیها، این ورع این اثرش هست؛ بزرگی میفرمود: برای رسیدن به ملکه ورع باید اهل حضور بود، هر مرتبهای از ایمان که بالا برود، ورع هم با او رشد میکند و به کمال میرسد و برای اهل حضور بودن باید در سایه سار حکمت حرکت کرد و زندگی کرد که کلید واژه آن معرفت است، باید عارف بود؛ انسان عارف، انسان باورعی است؛ وقتی خدا را شناختی، عظمت خدا را شناختی، احکام شریعت را شناختی، عارف شدی، آن ملکه ورع حاصل میشود.
یک روایتی را امام کاظم(علیهالسلام) خیلی زیبا و کامل در این خصوص نقل میکند، این روایت را بعنوان حسن ختام این خطبه قرار بدهم میفرماید: وَجَدتُ عِلمَ النّاسِ فی أربَعٍ: فرمود که: من یافتم علم و دانشی که توأم با حکمت هست و برای مردم مفید هست و لازم است، در چهار چیز؛ أوَّلُها أن تَعرِفَ رَبَّکَ، اینکه خدای خود را بشناسی (خداشناسی)!
و الثّانِیَهُ أن تَعرِفَ ما صَنَعَ بِکَ ، دوم بدانی خدای متعال در حق تو چه خوبیهایی کرده است و چه نعمتهایی به تو داده است.
و الثّالِثَهُ أن تَعرِفَ ما أرادَ مِنکَ ، سوم اینکه بشناسی و معرفت پیدا بکنی که خداوند درباره تو چه ارادهای کرده است و از تو چه میخواهد، تو را برای چه خلق کرده است؟ خلق تو خلق عبس و بیهودهای نبوده است.
و الرّابِعَهُ أن تَعرِفَ ما یُخرِجُکَ مِن دِینِکَ و چهارم که درواقع ناظر به یک نکته آسیب شناسی است، اینکه بدانید چه چیز تو را از دینت خارج میکند و تو را گمراه میکند، آن را مراقب و مواظب باشید.
امیدواریم خدای متعال به همه ما معرفت کاملی در این ماه شریف کرامت بفرماید.
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ اللَّهُ الصَّمَدُ لَمْ یَلِدْ وَلَمْ یُولَدْ وَلَمْ یَکُنْ لَهُ کُفُوًا أَحَدٌ
والسَّلامُ عَلَیْکُم ورَحْمَهُاللهِ وَبَرَکاتُهُ
خطبه دوم:
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ
عِبادَاللّه، بندگان خدا، خواهران و برادران ایمانی، اُوصِیکُم وَنَفسی وَنَفسی وَنَفسی بتَقوَىاللّه همه شما و خودم، این کمترین را دعوت به رعایت تقوای الهی مینمایم.
حدیثی است از پیامبر گرامی اسلام(ص) درباره تقوا عن النبی صلی الله علیه و آله و سلم مَن رُزِقَ تُقی فَقَد رُزِقَ خَیرَ الدُّنیا وَ الآخِرَهِ خداوند اگر به کسی تقوا عنایت کرد و رزق و روزی تقورا را بعنوان رزق معنوی به او داد، هر آینه به او خیر دنیا و آخرت را اهدا و تقدیم نموده است.
امیدواریم خدای متعال به ما توفیق بدهد که بتوانیم برای دنیا و آخرتمان بوسیله تقوا ذخیره و توشه برداریم انشاءالله.
در ابتدای خطبه دوم، سال نو و بهار طبیعت را که با بهار معنویّت و عبادت که ماه مبارک رمضان باشد، همزمان شده است را تبریک و شادباش عرض میکنیم، امید است که انشاءالله این ایام خجسته به برکت و فضیلت این روزهای بسیار میمون و با برکت، خداوند تبارک و تعالی فضل و رحمت و برکات خود را شامل حال همه ما بگرداند و سالی را بسیار پر خیر و پر برکت و توأم با آرامش و حل مشکلات کشور و وفور نعمت و موفقیت را برای همه ما و ملت بزرگ ایران رقم بزند انشاءالله.
بحمدالله تعالی من خودم این را شخصاً درک کردم، این همه پیام تبریک، چه تبریک حضوری، چه پیام تبریک تلفنی و پیامکی را در فضای مجازی و همه آن، آرزوی خیر و برکت کردن برای یکدیگر و دعای خیر در حق همدیگر کردن است آن هم در ماهی که خدای متعال توسط پیامبرش وعده داده است که در این ماه درهای آسمان گشوده است، دعاها بالا میرود و خدای متعال وعده استجابت دعا داده است.
إِنَّ اللَّهَ لَا یُخْلِفُ الْمِیعَادَ و خداوند هم خلف وعده نمیکند، از آن وعدهای که داده است؛ حقیقتاً جای شکر و سپاس دارد که خداوند برای ملت عزیز ما اسباب این توفیقات الهی را فراهم کرده است در این تقارن نیکو و خجسته و امیدواریم دلها هم همینطور باشد، دلها دست خداست، قلبها متحول بشود، منقلب بشود و اگر قلبها متحول شد، منقلب شد، رحمت الهی هم نازل میشود، این همه توفیقاتی است که شکرش واجب و لازم هست، امیدواریم که مردم عزیز ما از این فرصت بیبدیل و وزیدن نسیمهای الهی بهره مند بشوند و آن را از دست ندهند.
مقام معظم رهبری حضرت آیت الله العظمی امام خامنهای سال نو را با عنوان مهار تورم و رشد تولید نامگذاری فرمودند؛ عنوانی بسیار هوشمندانه و دقیق که مهمترین مشکلات اقتصادی کشور و مردم ناظر به همین دو مطلب و دو تا مسئله بسیار مهم است؛ امیدواریم شعار سال در حد چند بنر، بنرهای تبلیغاتی و چاشنی سخنرانیها نباشد که یکی از عرصههای مهم جهاد تبیین همین شعار سال است؛ باید تمام کسانی که توانش را دارند، رسانهها، صدا و سیما، صاحبان تریبون و همه کسانی که در جامعه حرفشان و سخنشان و تحلیلشان اثرگذار است؛ اینها باید این مسئله را موشکافی کنند، تجزیه و تحلیل کنند، بعنوان مثال من اشارهای داشته باشم.
ببینید به طور کلی سه روش در ادبیات اقتصادی مطرح است که برای مقابله با تورم ذکر شده است؛ یکی اینکه مبارزه با عوامل تورم، که در واقع با علتها و عوامل.
دوم: مبارزه با آثار تورم که معلولها هستند و آنها را نباید از قلم انداخت هم با علت هم با معلول.
و سوم: مبارزه با خود تورم.
مثلاً ببینیم حلقههایی که زنجیره تورم را تشکیل میدهند چه هستند؟ مثلا ببنیم اشکال کار کجاست؟ آیا در برنامهریزی بودجه کشور هست؟ برنامه نویسی بودجه کشور برنامه دقیق و واقع گرایانه نیست که کسری بودجه به عمل میآید که منجر به تورم میشود؟ و دهها مطلب دیگری که حالا من نمیخواهم وقت را بگیرم، عرض کردم باید تحلیل بشود، تجزیه بشود و مطالب تخصصی و فنّی هست که باید کارشناسان در صدا و سیما، صحبت بکنند و منتج به نتیجه بشوند.
باید عوامل تورم شناسایی بشود و آنها تضعیف بشوند، اگر خلاء قانونی داریم، باید قانونهای لازم تصویب بشود، اگر در نظارت ضعف داریم، باید نظارتها قوی و قاطع بشود، اگر مدیران ضعیف و فَشَل و ناکارآمد داریم، باید فکری برای آنها بشود، دست دلالها و زالوصفتان اقتصادی باید انقلابی، کوتاه بشود.(تکبیر نمازگزاران)
در رشد تولید هم همینطور، باز باید راه کارها، برنامهها، بعنوان مثال عرض بکنم؛ مثلا در رشد تولید دانش بنیانها باید استفاده و به کار گرفته بشود، باید روی آنها کار بشود، بها داده بشود به دانش بنیانها به جوانهایی که مستعد هستند، اهل خلاقیت هستند، اینها همه نکاتی است که باید در آن کار بشود و و برنامه ریزی بشود.
[البته چندین خطبه باید اختصاص داده بشود اینجور نیست که من در یک خطبه بخواهم تمام مطالب را عرض بکنم، بخشی از مطالب را عرض کردم، انشاءالله در خطبههای دیگر به تناسب مطالب را عرض خواهم کرد؛ بنده در پایان خطبه اگر فرصت شد، یک جمعبندی اجمالا از راهکارهای پیشنهادی و بررسی و نقد ضعفها و نقاط قوت در راستای جهاد تبیین ارائه میکنم البته نمیدانم برسیم یا نه اگر نرسیدیم این طلب شما باشد انشاءالله هفته آینده یا هفتههای دیگر ]
اما فرمایشات نوروزی مقام معظم رهبری را هم باز اشارهای داشته باشیم که بیانات راهبردی مقام معظم رهبری هم بروزرسانی سیاستهای نظام است، هم نقشه راهبردی و جامع کشور را در همه عرصهها تبیین میکند، مواضعی که بیان میشود، از طرف مقام معظم رهبری، هیچ شبههای و ابهامی را در موضوعات فرهنگی، سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، حتی بین الملل، باقی نمیگذارد و برای بندهای که باید در خطبهها مطالب روز را بیان کنم این قابل استناد میشود که در عرائضم بتوانم با استناد به فرمایشات رهبری و تبیین سیاستهای کلی نظام، یک موضع قاطع و محکم بگیرم و سفت حرف بزنم پشت این تریبون؛ این نتیجه داشتن یک رهبر بصیر و شجاع و داناست.
انشاءالله بتوانیم بسیار شفاف در این جنگ ترکیبی، نقشههای دشمن را و توطئههایی که در ذهن و اندیشه دشمن هست، تجزیه و تحلیل کنیم و بیان کنیم از این تریبون؛ همین نکتهای که حضرت آقا فرمودند که دشمن میگوید: من بعنوان یک مورد اشاره کنم این به نظرم نکته برجستهای بود در فرمایشات مقام معظم رهبری که در جهاد تبیین و در جنگ ترکیبی، رهبری سرآمد هستند و همیشه پشت دشمن را به خاک میرساند.
فرمودند که: دشمن میگوید حرفهای رهبری تکراری است! آیا واقعا تکراری است؟ هر بار گفتید ایران اسلامی را به زانو در میآوریم من گفتم غلط میکنید.(تکبیر نمازگزاران)
بعد فرمودند: این تکرار نیست، این استقامت است؛ خیلی زیبا! یعنی جواب اراجیف شما همین یک جمله است، اینکه آرزو میکنید، شتر درخواب بیند پنبه دانه جوابتان همین است؛ یا درخصوص سیاه نمایی دشمن نسبت به کشورمان که اینها خیلی سیاه نمایی میکنند، وضع کشور را، وضع اقتصاد را، البته ما منکر مشکلات نیستیم، گرانی را منکر نیستیم، حضرت آقا همه اینها را قبول دارد و در فرمایشاتشان هم اشاره فرمودند، اما دشمن سیاه نمایی میکند.
حضرت آقا دقیقاً همین حالتی که دشمن نسبت به ما دارند، آن را به خودشان برگرداند؛ آمد گفت: آمریکا درست همچون حالتی را که خودش دارد به ما نسبت میدهد، ببینید الان وضع داخلی آمریکا و اسرائیل که مثل بشکه باروتی است، این را من اغراق نمیکنم و شعار هم نمیدهم هان! که منتظر یک جرقه است، شما ببینید همین چند وقت پیش، دستور دستگیری بازداشت ترامپ قاتل قمار باز را دادند و بعد ترامپ درآمد گفت اگر من بازداشت بشوم طرفداران من وضع کشور را به هم میریزند؛ اینها خودشان ماندهاند.
یا اعلام موضع در قبال جنگ اوکراین که خیلی دشمن میخواست این آمریکا و غربیها، خودشان این آتش جنگ شعلهور کردند، خودشان جنگ را بوجود آوردند، زمینههای جنگ را آنها بوجود آوردند، بعد میگویند ایران در این جنگ دخالت دارد؛ حضرت آقا قاطع فرمودند که: نه ما دخالت نداریم در این جنگ. قاطعانه فرمودند.
اما این آمریکایی هستند، این اروپاییها هستند که دارند از راه فروش سلاحهای خود درآمد کسب میکنند، دارند با این کارشان بر طبل جنگ و تشنج میکوبند، کارهایی که خودشان دارند میکنند به ما نسبت میدهند؛ وآخرسر این کار بسیار به دور از عقل و تدبیرشان که دادگاه لاهه را گذشتند حکم بازداشت پوتین رئیس جمهور روسیه را بدهند؛ خُب شما فکر نمیکنید که این کارتان چه عواقبی را در بر خواهد داشت؟! فکر نمیکنید که این تصمیمتان ممکن است زمینه جنگ هستهای را فراهم کند و شما آرامش جهان را بهم بزنید؟!
آن وقت معاون شورای امنیت روسیه در جواب این کارشان گفته بود که مثل اینکه یکی از مسئولین آلمان ادعا کرده بود که اگر پوتین آلمان آمد ما او را دستگیر میکنیم؛ گفته بود که این سخن مسئول آلمانی بعنوان اعلان جنگ است و اگر پوتین در قلمرو کشور آلمان وارد بشود، اگر دستگیرش بکنند ما هم دفتر صدر اعظم او را، دفتر مجلس او را چه کار میکنیم، شروع کردند خط و نشان کشیدن.
میخواهم عرض بکنم مثل اینکه خوی استکباری که اینها دارند، چشم عقلشان را کور کرده است؛ نمیفهمند چه میگویند؛ یک رئیس جمهور، یک رهبر کشور، باید خیلی عاقلانه تر از این حرفها موضوع بگیرد و حرف بزند و کشورش را به سمت و سوی جنگ و تشنج و درگیری سوق ندهد.
شما عقل ندارید؟! عبرت نمیگیرید؟! چه قدر سعی کردید ایران هراسی کنید؟ چقدر سعی کردید کشورهای عرب همسایه ما را روابطشان را با اسرائیل عادی سازی کنید و ایران و جبهه مقاومت را به زعم خودتان منزوی کنید؟ چه اتفاقی افتاد؟ خودتان دیدید نه تنها نتوانستید این کار را بکنید بلکه این توافق اخیر ایران و عربستان رقم خورد.
بعد پادشاه عربستان، ملک سلمان برای رئیس جمهور ما نامه دعوت میفرستد، وزرای کشورهایی مثل امارات و کویت و همسایگان عرب ما، برای وزیر خارجه ما پیام تبریک میفرستند؛ اینها همه نکاتی است که باید شما درک بکنید، بفهمید، عبرت بگیرید، ببینید کجای کارتان ایراد دارد که نقشههایتان، توطئههای شما همه با شکست مواجه میشود، ولی به خاط آن خوی استکباری که دارید عقلتان کار نمیکند.
دو نکته مهم و کلیدی یا سه نکته از فرمایشات رهبری من اشاره بکنم خطبه طولانی شد، عذرخواهی میکنم، تعطیلات هست ممکن است که بعضیها یا مهمان باشند یا مهمان داشته باشند، ولی نکات بسیار ضروری و لازمی بود که من عرض کردم.
یکی اینکه حضرت آقا اشاره کردند راه ورود مردم در حوزه اقتصاد هموار بشود که این مطلب خودش احتیاج به تبیین دارد، میطلبد که انشاءالله در خطبههای آینده من باز توضیحات بیشتری عرض بکنم.
نکته دیگری مبارزه با نقشه دشمن برای ناامید ساختن مردم مخصوصاً جوانان، این هم باز خیلی مهم است.
حضرت آقا فرمودند: بله ما منکر مشکلات نیستیم، ولی نقاط امید آفرین و امید افزا، پیشرفتهای کشور، رشد و بالندگی کشور در همه زمینهها حالا در مسائل اقتصادی یک قدری بله مشکلات حادی داریم؛ مسائل امید افزا کم نداریم اینها باید تببین بشود، کار جهاد تبیین همین جاست، مخصوصاً برای جوانان، چون دشمن برای جوانان حساب ویژهای باز کرده است.
و نکته مهم دیگری که حضرت آقا اشاره فرمودند بحث افکار عمومی بود که مردم و افکار عمومی را در جریان مشکلات قرار دادن، قبل از اینکه دشمن بخواهد، روایت خبری را آنچنان که خودش میخواهد برای مردم ما روایت کند، مسئولین، رسانهها، رسانه ملی خودشان روایت صحیح را بیان کنند و اطلاع رسانی بکنند، این خیلی نکته مهمی است باید به آن توجه بشود.
نکته دیگر درباره روایت صحیح از توافق ایران و عربستان من یکی دو نکته را خیلی خلاصه عرض بکنم؛ چون این روزها خیلی سرش حرف بود و وسواسان خناس شبهه میکردند و فلان و اینها؛ ببینید این نکته را باید خدمتان عزیزان عرض کنم که از سرگیری روابط دیپلماتیک بین دو کشور طبعاً به معنای تغییر راهبردی اصولی و تضعیف ابزارهای قدرت هر یک از طرفین نیست؛ (یعنی به قول معروف عیسی به دینش موسی به دینش) هرکس اعتقاد خودش را دارد فقط نکتهای هست.
جز اینکه ما آن اتمسفر حاکم بر تعاملات دوجانبه را از ریل تخاصم و منازعه به ریل همکاری و موازنه انتقال بدهیم؛ ببینید این تبدیل کردن تهدید به فرصت است، اتفاقی که افتاده است در توافق بین ایران و عربستان، ما توانستهایم یک تهدید را تبدیل به فرصت بکنیم و روی جبهه مقاومت هم هیچ اثری نداشته، عرض کردم، چون من خودم اخبار را پیگیری میکردم به محض اینکه خبر توافق ایران و عربستان پخش شد، جزء اولین گروههایی که استقبال کردند، یکی حزب الله لبنان بود، یکی انصارالله یمن بود، فلذا اصلا مشکلی نیست.
حتی من میخواهم این را عرض بکنم حالا وقت هم گذشته است، ولی خبر جالبی است برای شما؛ عربستان بلند شده بود یک فیلمی تهیه کرده بود درباره معاویه، و ۱۰۰ میلیون دلار خرج کرده بود و بنا بود ماه رمضان این فیلم را پخش کند و الان به برکت این توافق قبول کرد که این فیلم را پخش نکند؛ ببینید چطور تهدیدها تبدیل به فرصت شده است.
فلذا بحمد لله تعالی ما خداوند یاریمان کرد، دشمنان ما را تودهنی زد و دوباره عزت ما، اقتدار ما را در منطقه افزایش داد با این توافق؛ آن وعدهای که دادم چون وقت تمام شده است آن تحلیل جامعی که از نقاط قوت و ضعف در عرصههای مهم فرهنگی سیاسی اجتماعی امنیتی آماده کرده بودم، چون وقت نیست انشاءالله در خطبههای آینده اشاره خواهم کرد.
ما شنیدیم که اتحادیه اروپا باز یک کار بیعقلانی کردند و آنها آمدند دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی حجهالاسلام خسروپناه را تحریم کردند و شورای عالی انقلاب فرهنگی را، این چه کار بیهودهای است؟ آقای خسرو پناه هم در توئیتی که زده بودند، گفته بودند، من نه پولی در اروپا دارم، نه تعلقی به اروپا دارم که مرا تحریم بکنید.
فلذا این کارهای بیعقلی و بیتدبیری آنها همین است که ما گفتیم هم از طرف شما نمازگزاران یک بنری بزنند و محکوم بکنند این کار اتحادیه اروپا را.
در پایان خطبه هم از همه دستگاهایی که در پذیرایی ازمهمانان نوروزی، تلاش و کوشش کردند، حتی این نماز جمعه یکی دو شبی که بارندگی بود، یک تعدادی از مهمانان نوروزی را جا دادیم در نمازجمعه که انشاءالله به آنها خوش گذشته باشد و خاطره خوبی از دزفول داشته باشند، ما از آنها تقدیر و تشکر میکنیم.
خدایا پروردگارا توفیق روزهداری مقبول و بهرهمند شدن از این ماه شریف را به همه ما کرامت بفرما…
خدا ترسی و تقوای الهی را در این ماه و همه ماههای سال به ما کرامت بفرما…
اسلام و مسلمانان نصرت و پیروزی کرامت بفرما …
دشمنان اسلام خوار و ذلیل و نیست و نابود بگردان…
نقشههای آنان به خودشان برگردان….
شهدای ما و امام شهیدان با سیدالشهداء محشور بفرما…
رهبر عظیم الشأن در پناه امام زمان(عج) مصون و محفوظ بدار…
لباس عافیت و تندرستی بر تن بیماران و بیماران مد نظر بپوشان….
پروردگارا شاکر رحمت الهی هستیم به حق مقربان درگاهت همچنان باران رحمتت را بر ما نازل بفرما.
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ إِنَّا أَعْطَیْنَاکَ الْکَوْثَرَ فصَلِّ لِرَبِّکَ وَانْحَرْ إِنَّ شَانِئَکَ هُوَ الْأَبْتَرُ
وَالسَّلامُ عَلَیْکُم ورَحْمَهُ اللهِ وَبَرَکاتُهُ