۲۲ اسفند سالگرد تاسیس بنیاد شهیدانقلاب اسلامی به فرمان امام خمینی (قدس سره)
مبنای افرینش انسان نزدیک شدن به ذات اقدس حضرت باریتعالی از طریق معرفت وپرستش اوست و شهادت رفیع ترین قله پرستش است که انسان با گذشتن از تمام هستی خود برای رسیدن به خدای هستی برمی گزیند پس شهادت اوج کمال انسان و برترین خوبی ها و سرچشمه همه فضیلت هاست وتاسیس جمهوری اسلامی از ثمرات این شجره طیبه است و عزت و کرامت امت اسلامی درزمان حال و اینده در گرو ادامه و استمراراین فرهنگ است زیرا شهدا سراپا عامل محض و عشق مطلق می باشند. انان حجاب پرده جهان را دریده و پرده های تیره رنگ وغبارالود را برچیده منظرشان و جایگاهشان خطاب (فادخلی فی عبادی وادخلی جنتی )و پاداششان (و جزاهم بما صبروا جنه وحریرا متکیین فیها علی الارایک لایرون فیهاشمسا و لا زمهریرا) گشته است.
و خدایشان پاداش مقاومت را بهشت سرسبز و بر اریکه های رفیع و کرسی های زبرجدی جای داده، چه دور از هرگونه گرمای ازار دهنده خورشید یا سرمای سوزان زمهریرقرار داده است.
اگر عارف کامل ان پیر خرد از او تعبیر عقل نمود، شاید شایسته ترین تعبیرهاباشد. شهید با انتخابش سراسر وجود هستی اش را عقل نموده و از خودش مجرد شده.
عالم مجردات از عوالم قدسی است، عالم قرب است، مقام فوز و وصول به حق است به همین دلیل در ان روایت از قول پیامبر اکرم(ص) می فرماید: شهدا با پیامبران الهی بر سر سفره مایده های بهشتی می نشینند. به قول امام راحل (ره ) که می فرماید:
(الفاظ و عبارات توان توصیف انان را که از بیت مظلم طبیعت به سوی حق تعالی ورسول اعظمش هجرت نموده و به درگاه مقدسش بار یافته اند، ندارد) و می فرماید: خون سلحشوران کوخ نشین، کاخ های ستم را درهم کوبید. و به همین دلیل همیشه کاخ نشینان ستمگر و ستم پیشه در کمین مظلومان تاریخ هستند اما زهی خیال باطل، دیگر وارثان خون های پاک و همرزمان قهرمان و چالاک شهیدان، مفقودان، جانبازان، ازادگان واسیران چنین مجالی را به این سیه روزان نخواهند داد و اینک اینها همه می دانندکه چه رسالتی بر دوش و چه پیمانی بر عهده خویش دارند.
با توجه به اشاره فوق ضرورت تاسیس نهادی مثل بنیاد شهید تغافل ناپذیر بود که در واقع تاسیس این نهاد مقدس در سال ۱۳۵۸ به فرمان حضرت امام خمینی(س) به روشنی تبلور منزلت، و نشانه و اهمیت ارزشی است که انقلاب اسلامی برای مقام جهاد وشهادت و همه ایثارگران و فداکارانی که در راه اسلام جانفشانی می کنند قایل می باشد.
این منزلت و نقش بنیادین ان در فرهنگ اسلامی، ضرورت استمرار و تعمیق فرهنگ جهادو شهادت در باور و فرهنگ جامعه را امری اجتناب ناپذیر می سازد از این رو فعالیت وخدمات بنیاد شهید انقلاب اسلامی در همه اشکال بر مبنای پی ریزی و تعمیق چنین فرهنگی یعنی (جهاد و شهادت ) استوار می باشد.
بنیاد شهید انقلاب اسلامی به فرمان حضرت امام خمینی(ره) با هدف:
احیاء، حفظ و ترویج فرهنگ شهادت و شهادت طلبی و پراکندن عطر شهادت در جامعه.
زنده نگهداشتن یاد شهیدان و حفظ اثار انان.
تجلیل و تکریم از خانواده های معظم شهدا.
شکل گرفت و در این راستا ضرورت بزرگداشت و احیای یاد و نام شهیدان در جامعه به عنوان تجسم عینی شهادت و حفظ و کرامت و جلالت خانواده های شهیدپرور شاهد، این گل های معطر بوستان شهادت و ایثار به عنوان راهبردهای اساسی معطر ساختن جامعه اسلامی به عطر شهادت مطرح گردید، و بنابراین موضوع کار بنیاد عبارت است از:
شهادت، شهید و خانواده شهید و قلمرو انها در رابطه با پراکنده کردن عطر(شهادت ) در کل جامعه و در مورد شهید تمامی (شهدای اسلام ) و در مورد خانواده شهید (تمامی شهدای انقلاب اسلامی ) است.
بر اساس این مبانی و اهداف مذکور بنیاد شهید انقلاب اسلامی توانسته راهبردهای ذیل را اتخاذ و بر ان اساس در جهت ایفاء نقش و انجام رسالت و مسوولیت خود به کارنامه درخشانی نایل اید گرچه برای رسیدن به غایت مطلوب تلاش و فعالیت های مستمرو مضاعف همچنان باید استمرار یابد.
بنیاد شهید به عنوان یک نهاد فرهنگی است که حتی خدمات اجتماعی و معیشتی این نهاد با وجهه فرهنگی انجام می شود.
بنیاد شهید علاوه بر وظایفی که راءسا عهده دار ان است یک نهاد هدایتگر،سیاستگزار، برنامه ریز و نظارت کننده است که وظیفه دارد نظام و جامعه اسلامی را درجهت تحقق اهداف فوق بسیج کند.
تمام خدمات فرهنگی، اموزشی و معیشتی بنیاد به خانواده های معظم شاهد با توجه به سیاست خوداتکایی این خانواده های عزیز ارایه می شود و حفظ و گسترش و تعمیق روحیه خوداتکایی و عزت نفس در خانواده های محترم شاهد دستیابی به اهداف والای بنیاد را عملی تر می سازد.
در راستای تحقق فرامین حضرت امام خمینی(س) و با توجه به این رهنمود که فرمودند (بنیاد شهید از همه بنیادها افضل است برای این که شهید از همه افرادافضل است ). (خدمت در بنیاد شهید در راس خدمتهاست ). لذا انتخاب سیاست های کارامد، منسجم و هماهنگ از اولویت های کاری این نهاد مقدس است که بدان پرداخته است و بر این اساس بینش نیروها در بنیاد و افزایش روحیه معنوی، الهی وارزش گرایی و کار در بنیاد به قصد تقرب و عبادت یک سیاست اجتناب ناپذیر است که این نهاد مقدس خود را مکلف به ان می داند تقوی مبنای مسوولیت ها قرار گرفته وعلاوه بر شرایط عمومی احراز مبنای اصلی را تقوی دانسته است. هم چنین دانش نیروهاو ارتقاء کیفی نیروهای موجود با بهره مندی از اموزش های ضمن خدمت و صرفه جویی درهزینه های سازمانی بنیاد به مصداق (المومن قلیل المونه و کثیر المعونه ) ازدیگر راهبردهای این نهاد می باشد.
اصلاح در نحوه ارایه خدمات، قانونمندی و رعایت عدالت، مکتوم نگه داشتن خدمات معیشتی و تاکید بر فعالیت های فرهنگی و اجتماعی و نیز استفاده بهینه از منابع اقتصادی از راهبردهایی است که افضلیت این نهاد مقدس را تضمین می کند و لذا است که بر اساس اهداف، مبانی و راهبردهای مذکور، بنیاد شهید توانسته در قبال شهادت،شهدا و خانواده معظم شهدا وظایفی را که تبیین و ترسیم شده انجام دهد و علیرغم تنوع کاری با تشکیلات مناسب و کارامد با ویژگی هایی که اشاره شد و با نیروهای مخلص و متقی با اهتمام لازم، وظایف محوله را انجام می دهد که در راس این نهادنماینده ولی فقیه و ریاست بنیاد شهید و در ستاد معاونت های فرهنگی پژوهش وتبلیغات، تعاون و امور مجلس و اداری، مالی و برنامه ریزی با ادارات کل مناسب ومورد نیاز هر حوزه و سازمان های وابسته از جمله دانشگاه شاهد گروه سیمای شاهدسازمان پزشکی شفا شرکت سرمایه گذاری شاهد سازمان اقتصادی کوثر سازمان مجتمع های فرهنگی، سیاحتی کوثر سازمان اموال و املاک با طراحی سازمان معین و دراستان ها و شهرستان ها ادارات کل بنیاد شهید استان ها و ادارات بنیاد شهید انقلاب اسلامی شهرستان ها در ابعاد و اشکال مختلف در خدمت فرهنگ شهادت، شهدا و خانواده مکرم شاهد می باشند.
در این جا لازم است به تشریح اهم وظایف و اقدامات این نهاد مقدس بپردازیم تاانطباق اهداف با وظایف و فعالیت ها را دریابیم زیرا نیک واقفیم که اشنایی بافعالیت های بنیاد شهید انقلاب اسلامی و وظایفی که عهده دار است به کل جامعه و نظام ارتباط پیدا می کند. به خاطر این که حراست و ترویج فرهنگ شهادت و تجلیل از مقام شامخ شهدا و زنده نگهداشتن نام و یاد و ارمان الهی این انسان های وارسته وایثارگر و تجلیل و تکریم از اهل بیت شهدای والامقام از وظایف احاد مردم و نظام اسلامی می باشد.
اهم وظایف بنیاد شهید انقلاب اسلامی
الف) در قبال شهادت:
- تبیین مفهوم و فلسفه شهادت و ایثار و برنامه ریزی و گسترش تحقیقات در این زمینه.
- برنامه ریزی و تلاش به منظور احیاء و ترویج فرهنگ شهادت و ایثار و پراکنده کردن عطر شهادت در جامعه به عنوان بالاترین ارزش الهی با بسیج کلیه تشکیلات وامکانات نظام و جامعه اسلامی به ویژه نهادهای فرهنگی، هنری، اموزشی و مطبوعاتی.
۳- تحقیق و شناسایی عوامل و موجبات تقویت کننده فرهنگ شهادت طلبی وبرنامه ریزی در جهت ترویج انها و کشف موانع و عوامل بازدارنده و تضعیف کننده فرهنگ شهادت و تلاش برای افشاء و ازاله آنها.
ب) در قبال شهید:
تجلیل و تکریم از مقام والای شهداء و زنده نگهداشتن یاد و نام انان با بسیج امکانات و تشکیلات نظام و جامعه اسلامی، از راه هایی هم چون:
- معرفی اثار فرهنگی، ادبی، هنری وصایا و سیره معنوی و فضایل پسندیده انان وتعبیه جذاب این اثار در صحنه فرهنگ و ادبیات و کتب اموزشی و درسی.
- ایجاد موزه های شاهد به منظور حفظ و نگهداری اثار برجسته انان.
- برگزاری مراسم سالگرد شهداء با الهام از مکتب عاشورای حسینی.
- برنامه ریزی و تلاش به منظور تحقق بیان عرفانی، الهی حضرت امام خمینی(س) که (تربت پاک شهیدان است که تا قیامت مزار عاشقان و عارفان و دل سوختگان ودارالشفای ازادگان خواهد بود.) و تلاش در جهت حفظ منزلت و محوریت مزار شهداء به عنوان مرکز مراسم مذهبی رسمی ومردمی و حفظ و نگهداری گلزار شهداء با همکاری مشارکت شهرداری ها و سازمان های ذیربط.
۵- اراستن فضای فیزیکی کشور به زینت یاد، نام و چهره و اثار شهدا و نامگذاری معابر و میادین و اماکن دولتی و عمومی به نام انان.
ج) در قبال خانواده شاهد:
۱- پیگیری امور فرهنگی تربیتی و اموزشی فرزندان شاهد و زمینه سازی رشد وتعالی روحی، اخلاقی و تخصصی آنها به منظور پذیرش مسوولیت های اجتماعی و به دست گرفتن (امور جامعه ) از طریق:
تهذیب و کسب معنویت اسلامی و ارتقاء معرفت دینی و بهره وری استعدادهای الهی انان.
تقویت اراده و روحیه تلاش و مجاهدت و خوداتکایی در انان.
تلاش در جهت ایجاد تسهیلات لازم برای ارتقاء علمی، تحقیقی، اموزشی و مهارتی فرزندان شاهد به منظور حصول به مدارج عالیه تحصیلات و اداره انها از کودکستان تادانشگاه به بهترین وجه با همکاری مراجع ذیربط.
تقویت روحیه خدمت مستمر به اسلام ناب محمدی(ص) و حمل بار امانت شهدا.
تقویت روحیه مبارزه با کج فکری ها، تحجرها و مقدس مابیها و اسلام امریکایی ومرفهین.
- تلاش به منظور بسیج جامعه و نظام اسلامی در ارج گذاری و تکریم ازخانواده های معظم شاهد به عنوان الگوهای متعالی جامعه.
- تلاش مستمر در تحکیم ارتباط معنوی خانواده ها با شهدای گرانقدر انقلاب اسلامی و ارمان های مقدس انها و اماده نمودن انان برای (حمل بار امانت ) وپاسداری از (میراث عزت و راه و رسم فداکاری ) شهیدان و حضور در صحنه های دفاع از ارزش های متعالی اسلام.
در رابطه با انجام وظایف مذکور لازم است اهم اقدامات و فعالیت های بنیاد شهیدانقلاب اسلامی تبیین شود.
جمع آوری، تنظیم و تدوین وصایا، زندگینامه و اثار بیش از ۱۰۰ هزار تن ازشهدای گرانقدر و طراحی و پیاده نمودن رایانه ای ممکن این وصایا و اثار ارزشمند.
تدوین و انتشار اثار شهیدانی از جمله اثار منظوم شهدا و کتب و مجلات ونشریات متعدد که در خدمت اهداف مرتبط با شهادت و شهدا هستند.
تشکیل موزه شهدا و گرداوری و حفظ و عرضه این اثار در موزه که از خرداد ۱۳۷۵تا بحال منجر به بازدید ۹۲۰۷۸ نفر شده است.
اقدام در جهت طرح های پژوهشی متعدد در عناوین مربوط به ایثار و شهادت به طوری که تاکنون تحقیق و پژوهش در بیش از ۱۴ عنوان طرح انجام شده است از جمله طرح شهید و شهادت از دیدگاه قرانی و معصومین، طرح تهیه و تدوین کتاب شناسی شهیدو شهادت، طرح سرگذشت پژوهشی ویژه فرماندهان دفاع مقدس و… .
برگزاری کنگره ها، یادواره ها، یادبودها و مراسم مربوط به بزرگداشت شهدا ونیز برگزاری نمایشگاه چاپ و پوستر و طراحی و نقاشی تابلوهای فلزی، نقاشی وطراحی روی دیوار و دیوارنویسی.
تاسیس دانشگاه شاهد در سال ۱۳۶۸ در اجرای فرمان تاریخی مورخ ۶/۱/۱۳۶۵ حضرت امام (ره) که اساسنامه ان در تاریخ ۲۹/۸/۶۹ توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی به تصویب رسید. در حال حاضر ۲۴۳۱ نفر دانشجو در ۸ دانشکده این دانشگاه در ۲۴ رشته تحصیلی مشغول به تحصیل می باشند که حدود ۵۵% دانشجویان این دانشگاه را فرزندان شاهدو ۴۵% دیگر را دانشجویان غیر شاهد تشکیل می دهند و تاکنون ۶۱۷ نفر فارغ التحصیل شده اند. علاوه بر فعالیت های اموزشی، علمی و اقدامات جاری فعالیت های ویژه ای مانند تاسیس مرکز مشاوره فعالیت های قرانی فعالیت های مربوط به ترویج فرهنگ شهادت اردوهای خاص فعالیت های تحقیقاتی و انتشاراتی و طرح جامع دانشگاه نیز از اقدامات قابل توجه و شاخص می باشد.
تاسیس گروه سیمای شاهد در سال ۱۳۶۵ به منظور رشد استعداد و خلاقیت فرزندان شاهد و ارتقاء سطح فرهنگی خانواده های معظم شاهد، تجلیل از مقام شهید، معرفی اسوه های شاهد و حمایت معنوی از خانواده های معظم انان، تلاش در تبیین و تبلیغ فرهنگ شهادت و ارایه هنری و جذب مصداق های ارزشی فرهنگ شهادت در خلق و خوی ورفتار شهدای بزرگوار انقلاب و جنگ تحمیلی و تلاش در جهت ایجاد فضایی سالم درجامعه هنری و فیلمسازی از دیگر فعالیت های مهم می باشد که این گروه از بدو تاسیس تاکنون بالغ بر ۳۵ هزار دقیقه برنامه تلویزیونی و سینمایی تهیه، تولید و پخش نموده است که برخی از فیلم های تولیدی ان مشخصا مورد تشویق و قدردانی مسوولین خصوصا مقام معظم رهبری قرار گرفته است.
منبع: پایگاه اطلاع رسانی حوزه