به گزارش پایگاه اطلاع رسانی “مجد دز” نماز عبادی سیاسی جمعه دزفول با حضور مردم متدین و ولایت مدار دزفول به امامت حجهالاسلام والمسلمین شیخ حسین عبداللهی امام جمعه موقت دزفول با رعایت شیوهنامههای بهداشتی در مصلای امام علی(ع) قرارگاه فرهنگی این شهرستان برگزار شد.
بعضی از فضائل اخلاقی مانند یک سرچشمه و یک چشمه جوشان هستند
حجهالاسلام والمسلمین شیخ حسین عبداللهی در خطبه نخست پس از توصیه به تقوا و پرهیزکاری، به یک سرچشمه اخلاقی اشاره کرد و افزود: علمای علم اخلاق بر این باورند که بعضی از فضائل اخلاقی مانند یک سرچشمه و یک چشمه جوشان هستند، یعنی بعضی از صفات اخلاقی باعث پیدایش صفتهای دیگر میشوند.
غیرت یکی از بارزترین صفات اخلاقی است که در حکم سرچشمه برای دیگر فضائل اخلاقی است
خطیب جمعه دزفول در بیان این سرچشمه اخلاقی گفت: غیرت یکی از بارزترین صفات اخلاقی است که در حکم سرچشمه برای دیگر فضائل اخلاقی است.
امام جمعه موقت دزفول غیرت را در بیان علما، مرزبانی تعریف کرد و در توضیح آن افزود: اینکه انسان در برابر آنچه که برایش ناموس است و اهمیت دارد، بی تفاوت نباشد؛ وطن، دین و نوامیس از جمله مواردی است که انسان در برابر اینها از خود، خودی نشان میدهد.
پاکی جامعه در گرو غیرت جامعه است که میتواند پاکی اقتصادی و سیاسی را به دنبال داشته باشد
وی در مثالی به نقل از شهید مطهری گفت: پاکی جامعه در گرو غیرت جامعه است که میتواند پاکی اقتصادی و سیاسی را به دنبال داشته باشد.
حجهالاسلام والمسلمین عبداللهی افزود: اهمیت غیرت در روایات معصومین آنقدر بالا میباشد که در کتاب مهم اصول کافی بابی تحت عنوان باب الغیره باز شده است.
خدا غیور است و کسانی که غیرت دارند را دوست میدارد
وی افزود: در روایات آمده که خدا غیور است و کسانی که غیرت دارند را دوست میدارد؛ همچنین خدا انسانهایی که در برابر ناهنجاریها، زشتیها و فساد از خود حرکتی نشان نمیدهند را میت الاحیاء مینامد.
مهمترین نوع غیرت، غیرت هویتی و فرهنگی است
این استاد حوزه با بیان این مطلب که درباره غیرت میتوان پایان نامه نوشت یادآور شد: مهمترین نوع غیرت، غیرت هویتی و فرهنگی است.
وی در تشریح این غیرت گفت: نمیتوان در ظاهر به ایرانی و اسلامی بودن فخر کرد اما در ظاهر و باطن بویی از سبک ایرانی و اسلامی بودن در زندگی، خانواده، جامعه و سیاست ما حس نشود.
کار مستبدان و دیکتاتورهای عالم پس از تسخیر ذهن جوامع انسانی ترویج مد بین مردم است
وی با بیان اینکه نباید دچار بحران هویت فرهنگی شد ادامه داد: کار مستبدان و دیکتاتورهای عالم پس از تسخیر ذهن جوامع انسانی، ترویج مد بین مردم است.
قرآن فرعون را بعنوان یکی از دیکتاتورهای فرهنگی معرفی میکند
این استاد حوزه افزود: قرآن فرعون را بعنوان یکی از دیکتاتورهای فرهنگی معرفی میکند چرا که او برای هویت و فرهنگ دیگران ارزشی قائل نیست.
خطیب جمعه در پاسخ به این پرسش که چه شد که قوم حضرت موسی دچار انحطاط شدند با استناد به آیات قرآن گفت: فرعون استخفاف کرد، جامعه موسی را تحقیر کرد.
وی افزود: وای به حال جامعهای که به او بقبولانند تا بحال راه را اشتباه رفتید.
تحلیل سند ۲۰۳۰
امام جمعه موقت دزفول با تحلیل سند ۲۰۳۰ گفت: این سند بدون توجه به فرهنگ و تمدن کشورها برای کل دنیا نوشته شده و از ملتها میخواهند آن را بدون تحقیق و پرسش امضا کنند.
وی این سند را نوعی تروریسم فکری و تفرعن مدرن خواند و افزود: غرب میخواهد مانند آنها فکر و عمل کنیم که این موضوع را از طریق اینترنت و ماهواره دنبال میکنند.
خطیب موقت نماز جمعه دزفول بیان کرد: ایران یک کشور خانواده محور است که زن در کانون آن قرار دارد لذا دشمن برای ضربه زدن به ما زنان را مورد هدف قرار داده است.
وی افزود: دشمن تلاش دارد ما را نسبت به تمدن و تاریخمان سست کند از این رو صدا و سیما باید تولید برنامه هویت محور را در دستور کار قرار دهد
خطیب جمعه دزفول در پایان خطبه اول به ترسیم فرهنگ غربی پرداخت و گفت: فرهنگ غربی یک مثلث است که اگر فقط تکنولوژی آن را نبینیم، فساد درونی و دوری از مبانی اخلاقی درآن موج میزند.
دولت سیزدهم اقتصاد و سفره مردم را مشروط به مذاکره و برجام نکرده است
امام جمعه دزفول در خطبه دوم نماز جمعه دزفول مذاکرات کنونی با غرب را با دورههای قبل متفاوت خواند و گفت: دولت سیزدهم اقتصاد و سفره مردم را مشروط به مذاکره و برجام نکرده است.
حجهالاسلام والمسلمین حسین عبداللهی با اشاره به آغاز دور هفتم مذاکرات وین بیان کرد: مذاکرات هستهای مانند یک سکه ۲ رو است که یک رو مربوط به ما و دیگری مربوط به غرب است.
ایران هرگز به دنبال سلاح هستهای نبوده و آژانس بارها این موضوع را تأیید کرده است
وی شفافیت ایران در مذاکرات را یادآور شد و افزود: ایران هرگز به دنبال سلاح هستهای نبوده و آژانس بارها این موضوع را تأیید کرده است.
خطیب موقت نماز جمعه دزفول با اشاره به نامردیها و اعمال فشار و تحریم از سوی طرف مقابل در مذاکرات اظهار داشت: به قول اوباما اگر دستشان برسد پیچ و مهرههای صنعت هستهای ایران را هم باز میکنند.
وی افزود: دولتهای یازدهم و دوازدهم مذاکرات را آغاز و اعلام کردند راه حل همه مشکلات و سر و سامان گرفتن کشور به ویژه در حوزه اقتصاد مذاکره است ولی ترامپ به برجام لگد زد.
امام جمعه موقت دزفول گفت: کسانی که میگفتند زبان دنیا را میدانیم و منتقدان را کاسبان تحریم میخواندند، با این ننگ مواجه شدند و هزینههای زیادی به کشور تحمیل کردند.
مذاکرات کنونی با دورههای گذشته متفاوت است
وی ادامه داد: مذاکرات کنونی با دورههای گذشته متفاوت است چون دولت سیزدهم در بدو شروع به کار به اروپا و آمریکا فهماند که اهل مذاکره است ولی برجام اولویت کشور نیست.
حجهالاسلام والمسلمین عبداللهی با اشاره به اینکه دولت اقتصاد و سفره مردم را مشروط به برجام نکرده و نمیکند، اظهار داشت: دولت آیت الله رئیسی این مذاکرات را مذاکرات هستهای نمیداند و برای برداشتن تحریمها به وین آمده تا در صورت تحقق این هدف، به برجام برگردد.
دولت یک موفقیت بزرگ نظیر عضویت در پیمان شانگهای را کسب کرده است
امام جمعه موقت دزفول با اشاره به اینکه تحریمها را در داخل و خارج دور میزنیم، بیان کرد: در حالی تیم مذاکره کننده ما در حال مذاکره است که دولت یک موفقیت بزرگ نظیر عضویت در پیمان شانگهای کسب کرده است.
وی این عضویت را در راستای بی اثر کردن تحریمها دانست و افزود: ایران با تمام محدودیتها در تولید و واردات واکسن، مهار کرونا و کاهش تلفات، موفقیت چشمگیری داشته است.
حجهالاسلام والمسلمین عبداللهی گفت: دشمن متوجه موفقیتهای ایران از جمله مهار کرونا، گشایشهای ارزی، افزایش ۵۰ درصدی صادرات نفت و سه برابری ورود منابع ارزی شده است.
بعد از هشت سال، دیپلماسی انرژی با قرارداد گازی با ترکمنستان تقویت شد
وی با بیان اینکه هزینه دور زدن تحریمها به شدت کاهش یافته است، افزود: بعد از هشت، سال دیپلماسی انرژی با قرارداد گازی با ترکمنستان تقویت شد.
تعداد چاههای کشور ۱۵ برابر نسبت به گذشته افزایش یافته که دزفول ما هم از این موضوع مستثنی نیست
خطیب جمعه دزفول در فرازی دیگر از خطبههای نماز جمعه با اشاره به مشکل کم آبی گفت: استاندار چهار محال و بختیاری اخیرا در کنفرانسی، جملات خیلی مهمی نظیر خشک شدن ۵۷ درصد از چشمهها، پایین رفتن ۲۴ متری سفرههای زیرزمینی و آبرسانی نقاط زیادی از این استان آبخیز با تانکر بیان کرد.
وی با اشاره به وجود ۷۵۰ هزار حلقه چاه در کشور افزود: تعداد چاههای کشور ۱۵ برابر نسبت به گذشته افزایش یافته که دزفول ما هم از این موضوع مستثنی نیست.
دعوت از مسئولان برای حضور در نماز جمعه برای بیان برنامههای خود جهت مقابله با خشکسالی
حجهالاسلام والمسلمین عبداللهی از مسئولان برای حضور در نماز جمعه و استفاده از این تریبون برای بیان برنامههای خود جهت مقابله با خشکسالی دعوت کرد.
گرامیداشت ۱۶ آذر روز دانشجو، و سالگرد شهید اثنی عشری شهید شاخص کشوری
امام جمعه موقت دزفول با قدردانی از شورا و شهرداری بابت افزایش ساعت پارک خانواده تا ساعت ۱۱ صبح برای بانوان اظهار داشت: قرار است در پارک فلاحت و بعثت هم زمانی برای استفاده بانوان در نظر گیرند.
امام جمعه موقت دزفول ضمن تبریک ۱۶ آذر روز دانشجو، یاد و خاطره شهید اثنی عشری شهید شاخص کشوری دزفول را گرامی داشت.
متن کامل خطبهها:
خطبه اول:
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ
عِبادالله اُوصِیکُم وَ نَفسی بتَقوَى اللّه و اتّباع أَمْرِهِ وَ نَهْیِهِ
بندگان خوب خدا در آغاز سخن و خطبهها ابتدا خودم را و سپس شما بزرگواران، خواهران و برادران را سفارش به تقوای الهی میکنم.
از خدا بخواهیم که در زندگی ما آنچه نقش اول را بازی میکند، رضایت خداوند باشد؛ از خدا بخواهیم آن چیزی که لزره بر اندام ما میافکند، غضب خداوند و ناخوشنودی آن بزرگوار باشد.
امیرالمؤمنین(سلام الله علیه) در کلمات متعددی به این نکته اشاره میکند که من هرگز به سخنی روی نیاوردم، من هرگز دست به کاری نزدم و اقدامی انجام ندادم، مگر اینکه رَأَیتُ اللهَ قَبلَهُ وَ بَعدَهُ وَ مَعَهُ خدا را قبل از آن کار، به همراه آن کار و بعد از آن کار دیدم. این سرآغاز سخن و توصیه به تقوای الهی.
اما نکتهای را که در خطبه اول آماده کردهام، محضر شریف شما برادران و خواهران بزرگوار و ایمانی عرض بکنم، یکی از مباحث اخلاقی است. برادران خواهران، علمای علم اخلاق بر این باور هستند که فضائل اخلاقی بعضاً پارهای از آنها حکم یک سرچشمه جوشان را دارد؛ پارهای از اخلاقیات اینطور است.
منظورشان از سرچشمه اخلاقی چیست؟ چطور میشود یک فضلیت اخلاقی سرچشمه باشد؟ چشمه جوشان باشد؟ فرمودند: بعضی از صفات اخلاقی باعث پیدایش صفتهای دیگر میشوند. کافی است شما آن نهال را در درون جان خودتان بکارید و ببینید که فضیلتهای متعدد و بیشماری با همین فضیلت، فضیلت واحد و تنها در دل و جان شما شکل گرفته است.
یکی از آن فضائل و یکی از آن خصوصیات که چشمه است، مسئله غیرت است. غیرت یکی از بارزترین صفات اخلاقی است. علمای اخلاق در تعریف غیرت گفتهاند: غیرت یعنی مرزبانی، غیرت یعنی تغییر حال در برابر آنچه که برای انسان ناموس است. اهمیت دارد. وطن، دین، نوامیس. انسان در برابر اینها از خود، خودی نشان بدهد.
مرحوم علامه طباطبایی رضوان الله علیه میفرماید که: غیرت یک حالت درونی است، در انسان هست که در دفاع از مهمات و ارزشها انسان را از جا میکند؛ این میشود غیرت. یک حالت درونی است. دیدید بعضی از انسانها با دیدن بعضی از صحنهها نمیتوانند سرجای خودشان بنشینند، اینها را میگویند باغیرت.
خدا رحمت کند مرحوم شهید مطهری را میفرماید: دیدید وقتی یک مرغ جوجههایش از تخم درمیآیند، مرغی که ضعیف است، مرغی که ممکن است یک بچه هم تُک پا به او بزند و بپرد، این مرغ برای دفاع از جوجههای خودش به پروپای پهلوانترین انسان هم حمله میکند و نوک میزند، این را میگویند غیرت.
اینکه انسان در برابر امور باارزش، امور مهم جان، ناقابل ترین کالایی باشد که برای خودش حساب میکند؛ این میشود غیرت. و فکر میکنم یکی از بهترین کلمات را در مبحث غیرت، مرحوم شهید مطهری فرموده است که: پاکی جامعه در گرو غیرت جامعه است. پاکی اقتصادی، پاکی سیاسی، پاکی و دوری از لوس اجانب و بیگانگان. پاکی از زشتیهای اخلاقی و هرزگی، همه و همه در گرو صفت غیرت است.
اینکه انسان با دیدن یک امر ناهنجار آرام و قرار نداشته باشد. آنقدر این مبحث غیرت مهم است برادرم خواهرم، که مرحوم شیخ کلینی رضوان الله تعالی علیه در کتاب مهم اصول کافی بابی را باز کرده است تحت عنوان باب الغیره. اِنَّ اللّهَ غَیُورٌ وَ یُحِبُّ کُلَ غَیُور خدا خودش غیرتی است. به جا در برابر پلشتیها و زشتیها از خود موضع نشان میدهد و غیور را هم دوست دارد.
خدا از انسانهایی که در برابر ناهنجاریها، زشتیها، پلشتیها، فساد، فسق، فجور، از خود حرکتی نشان نمیدهند، اینها مَیّتُ الأحیَاءِ هستند در روایات داریم اینها مردهاند. فقط به ظاهر روی دو تا پا دارند حرکت میکنند.
و ما أحَدٌ أغیَرَ مِن اللّه در میان همه موجودات از خداوند غیرتیتر وجود ندارد. غیرت خیلی مهم است. انسان با غیرت را نمیشود با پول خرید. انسان با غیرت ارزش خودش را بیشتر از پول میداند. انسان باغیرت را نمیشود آلوده به شهوت و هرزگی کرد. انسان با غیرت برای خودش حریم قائل است.
برای شخصیت خودش احترامی قائل است. هر چیزی را راه نمیدهد در درون و سرزمین کرامت و شخصیت و ارزشهای خود. مرزبانی میکند. از چه؟ از پاکی؛ از هستی؛ از کرامت خودش. انسانهای با غیرت به جایش که برسد برای جان خودشان هیچ ارزشی قائل نیستند؛ در برابر آنهایی که تهدید هستند، آنهایی که مهاجم هستند.
غیرت را در زمینههای مختلفی میشود بررسی کرد. پایان نامههای متعددی میشود در باب غیرت نوشت. غیرت سیاسی، غیرت اقتصادی، غیرت ارزشی، و و و…
اما به گمان این کمترین، یکی از مهمترن اقسام غیرت، غیرت هویتی و فرهنگی است. دقت میفرمایید؟ غیرت هویتی و غیرت فرهنگی است. اتفاقاً عزیزان، سروران، هر ناهنجاری و هر امر نامتعارفی که در جامعه ما احساس میشود و انگشت نما میشود، از همین نبود این قسم از غیرت یعنی عدم غیرت فرهنگی نشأت میگیرد.
وقتی جامعهای برای فرهنگ، برای پیشینه، برای باورها، برای ملیت، برای مذهب خودش ارزشی قائل نباشد، پرواضح است که دچار بیغیرتی فرهنگی شده است و میشود. ما نمیتوانیم در ظاهر به ایرانی بودن و اسلامی بودن خودمان فخر کنیم، افتخار کنیم، شعار بدهیم،
چـو ایـران نباشد تن من مـبـاد
دریغ است ایـران که ویـران شــود
کنام پلنگان و شیران شــود
اما در ظاهر و باطن نه ایرانی اسلامی بیندیشیم، نه ایرانی اسلامی بپوشیم، نه ایرانی اسلامی، تغذیه کنیم، نه ایرانی اسلامی سبک زندگی خودمان را بنا کنیم. این چه ایرانی است؟ بویی از سبک ایرانی و اسلامی بودن در زندگی ما حس نشود، در خانواده ما حس نشود، در فرهنگ و اجتماع و سیاست ما حس نشوند، اما ادعا کنیم چو ایران نباشد تن من مباد.
بی تعارف باید عرض بکنم ما اینجا ایران را ویران کردهایم. ما دین را به انزوا بردهایم. در عمل باید فخر فروخت. در عمل باید از فرهنگ خود لذت برد. اما نه وقتی که موقع موضع گیری است، پوشش است، ظهور و بروز اجتماعی است، بگوییم نه نه نه، تو برو کنار؛ ببینم آن آقا چه میگوید. آن خانم چه میگوید. آن فرهنگ چه میگوید. این فیلم سینمایی چه میگوید.
سؤال مهمی که من از محضر شما برادران و خواهران میخواهم بپرسم این هست که چه میشود واقعاً، چه اتفاقی میافتد در یک جامعه که به دست خودش از اصالت و فرهنگ خودش فاصله میگیرد؟ چه اتفاقی میافتد؟ این سؤال مهم است بله؟
خیلی باید این سؤال را زنان و مردان ما، صدا و سیمای ما، مستندسازان ما، نویسندگان ما، خطبای جمعه ما، روحانیون و اساتید دانشگاه ما باید بپرسند که چه میشود مایی که افتخار میکنیم به بود خودمان اما نمودمان مثل بودمان نیست؟ چرا؟
چرا به دست خودمان عالماً و عامداً به هویت خودمان پشت کردهایم به اصالتها و باورهای خودمان پشت کردهایم؟ اتفاق چیست؟ من میخواهم در این خطبه کوتاه جواب این سؤال را بدهم هر چند جواب تلخی است؛ ولی واقعیتها را باید گفت و شنید. هرچه قدر آزار دهنده هم باشد و باید به دنبال راهکار بود.
برادران، خواهران بزرگواران، کسانی که صدای ما را از این تریبون میشنوید و خواهید شنید: ما دچار بحران هویت شدهایم. بی تردید، نسبتی لااقل که شده است ما دچار بحران هویت شدهایم. خیلی ساده اندیشانه است که یک شخصی یا گروهی فکر کنند، یک جامعه مثل یک آیینه تمام قد نما، محل نمایش فکر و فرهنگ دیگران باشد، دیگران را به تصویر بکشد، یک سانتیمتر از قد بلند خود را نشان ندهد، اما بگوید نه ما دچار تحول هویتی و بحران هویتی نشدهایم، هویت ما دست نخورده مانده است، مگر ما چهمان است؟ چه اتفاقی افتاده است؟ این غلط است.
هیچ جامعه شناسی و هیچ شخصی که در این حوزه مطالعه کرده است نمیتواند این را قبول کند که مُدها، چه در پوشش، چه در خوراک، چه در سبک زندگی گویای تحول فکری جوامع نباشد هیچ کس نمیتواند این را باور کند. هروقتی که مُدی در جامعه مُد میشود، اول فکر او را در ذهنها مُد کردهاند. اول ذهن ما را تسخیر خود کردهاند و بعد این خودش را در لباس نشان میدهد. این خودش را در زندگی فردی و اجتماعی ما نشان میدهد.
کاری که مستبدان عالم میکنند. کاری که دیکتاتورهای عالم همیشه انجام میدهند. هیچ مستکبری در طول تاریخ شما نمیتوانید پیدا بکنید که دیگران را در فکر و فرهنگ و منش و اصالت خودشان آزاد گذاشته باشد. هیچ جای تاریخ نمیتوانید شما پیدا بکنید. اصلا مستکبر یعنی همین. مستکبر در برابرش فرد ضعیف است. چه جوری باید خودش را بالاتر حساب بکند، وقتی برای تو ارزشی قائل نباشد.
قرآن کریم یکی از جامعه شناسانهترین مباحثش، مباحث قوم بنی اسرائیل است؛ به همین خاطر بارها و بارها قرآن داستان این قوم سراسر عبرت و داستان پیامبر بزرگوارشان جناب موسی علیه السلام را مطرح میکند. قرآن فرعون را بعنوان یکی از دیکتاتورها معرفی میکند. ابتدا او را دیکتاتور فرهنگی معرفی میکند. این را دقت کنند برادران من، خواهران من.
قرآن فرعون را فقط بعنوان یک دیکتاتوری که به ساحت زمین و ملک و جان مردم دست اندازی میکرده است، معرفی نمیکند. این اشتباه است اگر کسی فکر کند قرآن فرعون را اینچنین شخصیتی تنها و منحصرا میداند نخیر! فرعون یک شخصیتی است، دیکتاتور فرهنگی است. کسی است که مردم مخاطب خودش را نابالغ انگاری میکند. کسی است که تروریسم فکری را در جامعه خودش دامن میزند، إِنَّ فِرْعَوْنَ عَلا فِی الْأَرْضِ یعنی همین جا اتفاقاً عَلا، استعلا و استکبار و برتری فرعون به زعم خودش از همین جاست؛ قرآن دست میگذارد.
فرعون یک کار زشتی که قرآن از او بیان میکند؛ همین است که او برای هویت و فرهنگ دیگران ارزشی قائل نیست. کجای قرآن میشود این سخن را برداشت کرد؟ جای جای قرآن. من دو آیه از آن را بخوانم.
مَا أُرِیکُمْ إِلَّا مَا أَرَى ای مردم بنی اسرائیل و ای مردمی که من بر شما حکومت میکنم. مَا أُرِیکُمْ إِلَّا مَا أَرَى وَمَا أَهْدِیکُمْ إِلَّا سَبِیلَ الرَّشَادِ رشد و پیشرفت شما در سرسپردگی به من و برنامههای من است. مَا أُرِیکُمْ إِلَّا مَا أَرَى من چیزی را که خودم میخواهم به شما نشان میدهم یعنی چه؟ برادرم، خواهرم تروریسم فکری یعنی چه؟ بله! نابالغ انگاری مردم یعنی چه؟
مَا أُرِیکُمْ إِلَّا مَا أَرَى من آنچه را که میبینم تو باید ببینی. تو کسی نیستی. تو چشم بازی نداری. تو فکر صائبی نداری. تو رشدی نداری. اتفاقاً قرآن همین جا دست میگذارد و میگوید وَمَا أَمْرُ فِرْعَوْنَ بِرَشِیدٍ فرعون خودش رشد نداشت. خداوند برای این بلیّه فرهنگی، یک پیغمبر مقتدر، یک شخصیت سترگ فرهنگی را علم میکند در جامعه جناب موسی است. پرچمدار دفاع از شرافت، کرامت، هویت و اصالت انسانها و فرهنگشان.
وَتِلْکَ نِعْمَهٌ تَمُنُّهَا عَلَیَّ أَنْ عَبَّدْتَ بَنِی إِسْرَائِیلَ من در برابر تعبید، من در برابر تحقیر و من در برابر این استکبار فرهنگی تو ساکت نمینشینم. ببینید قرآن خیلی پله پله بحث جناب موسی را مطرح میکند. نکته آموزنده قرآن این جاست. (دل بدهید) اینجاست تا حالا شده است اینجوری بخوانیم؟ درد جامعهمان را از قرآن بکشیم بیرون؟ آن چیزی که امیرالمؤمنین(ع) در نهج البلاغه به امام مجتبی(ع) فرمود پسرم: دوای درد خودت را از قرآن بیرون بکش. قرآن میفرماید: فکر و فرهنگ فرعونی، استکبار بود.
اما و صد اما جامعه فرعونی به دنبال پیامبر خدوم و کلیمالله خودشان به راه نیفتادند. به راه افتادند دنبال فرعون و تا ته دریا هم با او رفتند. أَغْرَقْنَاهُمْ غرق کردیم آنها را در دریا.
سؤال؟ این سؤال را من میخواهم برجسته کنم چه طور میشود یک قومی در برابر یک مصلحی اینچنین بایستند و در عوض با ذلت، کنار بیایند و تا پای جان هم بروند و بمیرند پای این برنامه ذلیلانه؟ این سؤال، سؤال مهمی است. ما بتوانیم این سؤال را جواب بدهیم بُرد کردهایم. راه مهمی را رفتهایم. از سنگلاخها عبور کردهایم. قرآن میفرماید: برنامه زیرکانه فرعون باعث شد که جامعه بنی اسرائیل دچار انحطاط و سقوط بشود.
چه کرد فرعون؟ فرعون استخفاف کرد. فرعون تحقیر کرد جامعه موسی را. در دل و جان قوم بنی اسرائیل این نکته را نشاند که منش و سلوک و فکر و فرهنگ شما راقی نیست. شما تهی هستید. رشد جای دیگر است. رشد اینجاست. فَاسْتَخَفَّ قَوْمَهُ فَأَطَاعُوهُ استخفاف چیز بدی است. وای به حال جامعهای که به او بقبولانند تا به حال در سبک زندگی خودت راه را اشتباه رفتید. وای به حال این جامعه.
وای به حال جامعهای که به او قبولانند نه پوشاک تو پوشاک صحیحی است، نه خوراکت، نه ازدواجت، نه ارتباطت، نه سیاست تو، نه جامعه تو، در این صورت جامعه میشود یک شبه. مثل یک آب است که در هر ظرفی بریزی رنگ و رخسار و شکل و شمایل آن ظرف را به خودش میگیرد. این را ما اسمش را میگذاریم بحران هویت. در زمان ما فرعونی گری نمرده است. اما فرعون مرده است. فرعون مشخص تاریخی با این قد و هیکل و وزن و شکل و شمایل و شناسنامه مرده است. اما تفرعُن نمرده است.
در زمان ما از آن طرف عالم، سندی تنظیم میشود بعنوان سند ۲۰۳۰ یعنی دو هزار سی. سندی که چشم انداز کل دنیاست. در عرصههای مختلف، شئونات مختلف زندگی فردی و اجتماعی جوامع دنیا، تا ده یازده سال دیگر، نه سال دیگر، ترسیم میکند و میگوید چه طوری مردم دنیا باید باشند. آموزش عالم باید به چه سیستمی باشد. من از شما سؤال میکنم بدون هیچ حب و بغضی؛ آدم احساس این آیه درونش زنده نمیشود مَا أُرِیکُمْ إِلَّا مَا أَرَى آن چیزی را که من میبینم در این سند تو ایرانی، باید ببینی.
من کار به محتوا ندارم. محتوایش را متخصصین حوزههای مختلف علوم اجتماعی سیاسی بیایند چکش کاری کنند. اما یک سؤالی که در همه این حوزهها جاری و ساری است. میپرسیم سهم فرهنگ مردم دنیا در این سند و تنظیم این سند چیست؟ سهم آنها چقدر است؟
ما کشور ایران و کشورهای دیگر، بعنوان یک کشور بزرگ با پشتوانه و پیشینه مشخص که یک ابن سینای ما کافی است. یک فارابی ما کافی است. یک شیخ طوسی ما کافی است. سعدی و حافظ و طباطبایی و مفید ما کافی است. یکی از آنها؛ که یک قاره را سرشان به تعظیم فرود بیاورد، سهم مردم ما در تنظیم این سند چه قدر است؟ چند درصد است؟ تو دیده نشدهای. قرار نیست تو نظر بدهی. قرار نیست تو اینجا بیایی بند بند آن را جابجا کنی. بند بند آن تنظیم شده است تو امضا بزن. مَا أُرِیکُمْ إِلَّا مَا أَرَى وَمَا أَهْدِیکُمْ إِلَّا سَبِیلَ الرَّشَادِ این اگر قرآن نباشد پس چیست؟ این اگر استخفاف را به رخ تمام مردم دنیا نکشاند پس چیست؟ نمیگویند استخفاف میگویند هم سان سازی فرهنگ دنیا میخواهیم بکنیم. نه آقا این تروریسم فکری است. این نابالغ انگاری جامعه است. دنیاست. این تفرعُن مدرن است. نمیشود اینها را تن داد.
در زمان اوباما وقتی تحریمها داغ شده بود کنگره با طرح آقای اوباما مخالفت کرده بود. اوباما گفته بود که ما در تحریمها به دنبال تحریم اینترنتی نیستیم. کنگره گفته بودند نخیر! باید تحریمها باشد، ولو در اینترنت. یک جملهای اوباما گفته بود بعد از گفتن این جمله، علاوه بر اینکه نظر کنگره برگشت، شصت ثانیه خود کنگره مخالف اوباما دست زد برای اوباما.
جمله اوباما این بود که ما در دنیا به دنبال این هستیم که مردم ایران و جاهای دیگر مثل ما فکر کنند، مثل ما زندگی کنند، بدون اینکه برای آنها هزینه اقتصادی بکنیم و این راه را فقط و فقط اینترنت برای ما همراه میکند و هموار میکند. در همان حول و حوش نتانیاهو خطاب به همین مسئولین آمریکایی گفته بود آقایان ایران با عراق فرق میکند. با یک حمله نظامی از پا در نمیآید؛ ایران را باید با تلویزیون تسخیر کرد. ایران را باید مباحث فرهنگی بر زمین نشاند.
تو همین مثلث فرهنگی که من دارم میچینم، بنیان کَن در حقیقت رابرت مرداک همین سخن را گفته بود و گفته بود اوضاع و احوال ایران را ما رصد کردیم؛ دیدیم ایران یک کشور خانواده محور است و کانون خانواده در ایران زنان هستند. مادران هستند. هجمه اصلی ما باید بخورد به آن نقطه اصلی، یعنی زنان. یعنی جامعه.
به این سمت و سو باید برویم. از زیربنا باید شروع کرد. من بارها این را گفتم، فقط و فقط نگاه این نکنیم که این لباس چرا اینجوری شده است اینها از زیر بنا شروع کردهاند. ما را نسبت به هویت به خودمان بی اعتماد کردهاند. ما را نسبت به تمدن و تاریخ خودمان سست کردهاند.
خانمی که چادر سر نمیکند، خوب یک شکل ظاهری به خودش میگیرد. اما سؤال مهم این است چرا با این شکل و شمایل زننده میآید؟ آن کسی که نه مادر او نه مادر مادر او نه پیشینه و عقبه او، اینها را تقبیح میکردند. اینها منافی ارزشها و عفت و حیای عمومی میدانستند. چرا الان با خیلی جسارت تمام نسبت به این مسائل میآید خودشان را ظهور و بروز میدهد؟ چون نسبت به پیشینه و فرهنگ و فکر و هویت خودش دچار تزلزل شده است. ما آن را میگذاریم بحران هویتی.
هگل فیلسوف معروف آلمانی به همین رویه عمل کرده است و مشخص است؛ سیاستمداران آنها، جامعه شناسان آنها بر اساس این تئوریها دنیا را اداره میکنند. هگل میگوید: تاریخ و تمدن یعنی تاریخ و تمدن مغرب زمین. کسانی که تاریخ آنها به این سمت و سو منجر نمیشود، بی هویتاند. باید هضم بشوند در این طرف دنیا. لذا برای خودشان برنامه میریزند و میآیند اینجا.
برادران، خواهران سخن به درازا کشید؛ اما این حرفها را با غیرت فرهنگی باید پاسخ داد. با برگشتی افتخارآمیز به عقب سر به پشت سر به بالابردن نرخ مطالعه، بالا ببریم. صدا و سیمای ما باید برنامههای هویت محور تولید بکند. مسئولین فرهنگی ما باید چشم انداز فرهنگی برای خانوادهها ترسیم بکنند.
و ماباید بدانیم گرفتاریهای غرب و منجلابی که غربیها خودشان الان گرفتارش هستند چیست؟ بدانیم که فکر و فرهنگ غربی یک مثلث است. فقط تکنولوژی آن را نبینیم. فساد درونی یک ضلع است. یعنی دوری از مبانی اخلاقی. فساد بیرونی ضلع دیگر است. یعنی استکبار و استعمار و البته رشد تکنولوژی هم یک ضلع دیگر است. بشناسیم ماهیت غرب را. این را باید مسئولین فرهنگی دامن بزنند. همانطوری که آنها دامن زدهاند با شبکههای ماهوارهای خودشان؛ آرام آرام بخورد جوانان ما دادند پوچی را، که تو چیزی نیستی.
درود خدا بر آن شهیدانی که با حفظ هویت ایرانی اسلامی خودشان گامهای بزرگی برداشتند. درود خداوند بر آنهایی که با شناخت دقیق ارزشهای خودشان، کشور را حفظ کردند. ارزشها را حفظ کردند و به کل عالم مخابره کردند که فکر و فرهنگ ما قابل معاوضه با هیچ و فکر و فرهنگی نیست.
انشاءالله خدای متعال دست ما را از دامان اهل بیت عصمت و طهارت(ع) آنی و کمتر از آنی کوتاه نگرداند.
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ اللَّهُ الصَّمَدُ لَمْ یَلِدْ وَلَمْ یُولَدْ وَلَمْ یَکُنْ لَهُ کُفُوًا أَحَدٌ
خطبه دوم:
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ
عِبادالله اُوصِیکُم وَ نَفسی بتَقوَى اللّه و اتّباع أَمْرِهِ وَ نَهْیِهِ
بندگان خوب خداوند، اول خودم را و سپس شما را دعوت به تقوای الهی میکنم.
خطبه دوم را قاعدتاً باید خیلی مختصر برگزار بکنم، به دلیل اینکه خطبه اول مقداری طولانی شد؛ هرچند مباحث خیلی مهمی را ما در این خطبه باید مطرح بکنیم. انشاءالله بتوانیم جمع کنیم میان همه مطالب.
همانطوری که برادران و خواهران مستحضرند، مذاکرات دور هفتم وین شروع شده است و این یکی از آن مسائل مهمی است که باید مطرح بکنیم. مذاکرات هستهای برادران خواهران مثل یک سکه دو رو است. دو تا رو دارد مذاکرات. یک روی سکه مربوط به ماست و روی دوم سکه مربوط به غرب است.
آن رویی که مربوط به کشور ایران و جمهوری اسلامی میشود، کاملا شفاف است. روشن است. ایران اسلامی بارها و بارها بیان کرده است از آن عالیترین مقامات کشور، رهبر معظم انقلاب تا مسئولین پایینتر اعلام کردهاند که ایران در برنامه هستهای خودش هرگز به دنبال سلاح اتمی نیست و غنی سازی اورانیوم را در جهت تأمین مصالح مشروع کشور بدون هیچ مجاملهای و بدون هیچ اغمازی انجام میدهد این را بارها مسئولین ما گفتهاند. بارها خودشان هم بر این مطلب صحه گذاشتهاند. آژانس هم بارها صحه گذاشته است؛ ایران به دنبال بمب نیست.
اما و صد اما وقتی روی دیگر سکه میآید بالا، یعنی تعهدات غربیها آن جا دست اندازها متأسفانه شروع میشود. آنجا نامردیها شروع میشود. فشار حداکثری بالا میآید. تحریمها شروع میشوند و به قول اوباما اگر ما دستمان برسد پیچ و مهره فعالیتهای هسته ایران را هم باز میکنیم و میریزیم زمین.
دولت یازدهم و دوازدهم مذاکره و گفتگوی با غرب را آغاز کرد و به همه دنیا هم گفت؛ به مردم ایران هم گفت؛ نه یک بار نه ده بار نه صد بار، که راه حل همه مشکلات کشور، بخصوص مسائل اقتصادی از دالان مذاکرات در هتل کوبورگ میگذرد. اگر کشور میخواهد سامانی پیدا بکند راهش در همان جاست.
یعنی به قول امروزیها تخم مرغهایش را دولت، همه را در یک سبد چید و آن سبد را هم گذاشت روی میز مذاکره و همان شد که همه ما دیدیم ترامپ در ۲۰۱۸ یگ لگدی به آن سبد زد و آمال و آرزوهای دولت را به همان جایی برد که نبایستی میبرد. تجربه تلخی بود برای کشور ما. نبایستی این اشتباه اتفاق میافتاد.
کسانی که ادعا میکردند زبان دنیا را بلدند؟ کسانی که وقتی دیگران نصیحتشان میکردند، سریع میگفتند شما زبان دنیا را بلدید؟ شما کاسبان تحریم هستید؟ و با جسارت و پررویی میگفتند ما با آب و صابون باید دست و روی شما را بشوییم. اما خودشان مواجه با این ننگ و این لوث شدند و هزینههای سنگینی را مملکت ما پرداخت کرد.
ولی الحمدالله رب العالمین مذاکراتی که الان در حال انجام هست، متفاوت با دورههای گذشته است. چرا؟ به چند دلیل.
اولا: دولت سیزدهم از بدو شروع به کار، به اروپا و آمریکا فهمانده است که اهل گفتگو هستیم، اما برجام در اولویت کار دولت نیست. این را به طرف مقابل فهمانده است. هواپیمای ما روشن است. چرت و پرت سر میز مذاکرات فهمیدیم سوار میشویم و برمیگردیم. خاموش نکردیم هواپیما را تا هر چیزی را از شما بفهمیم. البته اهل مذاکره هستیم.
دولت اقتصاد و سفره مردم را مشروط به شرط نامعلوم برجام نکرده و نمیکند. این حرف مهمی است که الحق والانصاف با درایت تمام از آن روزهای اول، دولت سیزدهم زده است و شخص جناب رئیس جمهور محترم قبل از انتخابات این را بارها گفت که: نگاه دولت من نگاه درون زا و برون نگر است؛ به همسایهها اول نگاه میکنیم بعد به شرق و همه عالم.
این نکته اول که گزک دست طرف مقابل نداد که آقا شما که میدانید ما فلج این مذکرات هستیم، بیایید بنشینیم یک طوری حل کنیم خوب او تو را فلجتر میکند بنده خدا. نه آقا ما به این نگرش، نگاه برجام نمیکنیم نشد نشد. شد شد. همین بار روانی دارد.
ثانیا: دولت جدید گفته است این مذاکرات، مذکرات هستهای اصلا نیست. ما هرچه باید در مورد هستهای حرف بزنیم، زدیم «اَلعاقِلُ یَکفیهِ الاِشارَه» ما برای تحریمها آمدهایم وین. تحریمها را بردارید، ایران هم بعد میگردد به آنجایی که تعهد داده است در برجام. این نکتهای است که باز برای خنثی سازی تحریمها گفتهاند و در میز مذاکرات هم این را اشاره کردهاند که ما همین الان که با شما مذاکره میکنیم، تحریمها را در داخل و خارجف داریم خنثی میکنیم و دور میزنیم.
برادران خواهران اینکه عرض میکنم این دوره از مذاکرات فرق میکند با دورههای گذشته، از اینجا نشان داده میشود و معلوم میشود، در حالی تیم مذاکرات کننده ما الان مذاکره دارد میکند که دولت در همان روزهای آغازین خودش، یک موفقیت بزرگ را کسب کرد. یعنی در پیمان شانگهای به عضویت رسمی در آمد. پیمان شانگهای یعنی ظرفیت عظیمی برای بیاثر کردن و خنثی کردن تحریمها.
در حالی تیم ما دارد الان مذاکره میکند که با تمام محدودیتهایی که داشته است و دارد، در تولید و واردات واکسن و مهار کرونا و تقلیل تلفات از ۷۰۰ به زیر ۱۰۰ نفر موفقیت چشمگیری داشته است. مگر این چیز کمی است؟ قدرت مانور خودش را دولت در عمل دارد به میز مذاکرات تحمیل میکند. ما این هستیم. ما کشوری هستیم که این محدودیتها را جلوی پای ما گذاشتید، اما ما آمار تلفات را به اینجا رساندیم.
آنچه که طرف مقابل را در مذاکرات گیچ کرده است، گم کرده است و فهمیدهاند یک جورایی دارد تفاوت میکند این مذاکرات دور جدید با دورههای قبل، این است ایران موفق به گشایشهای ارزی و نفتی شده است. این خیلی مهم است. حدود ۵۰ درصد صادرات نفت ما افزایش پیدا کرده است در همین بل بشو و هوای گرگ و میشی که اینها برای ما درست کردند.
دو الی سه برابر ورود منابع ارزی ما بیشتر شده است. غربیها تصریح کردهاند و فهمیدهاند که کاهش هزینههای دور زدن تحریمها به شدت بعضاً گفتهاند تا ۱۲ برابر کم شده است. این برگ برنده میز مذاکرات عمل گراست. بعد از ۸ سال دیپلماسی انرژی، در قرارداد سوآپ با ترکمنستان شکسته شده است و این قرارداد عظیم گازی بسته شد با ترکمنستان.
این حرکتهای مهم باعث تفاوت مذاکرات پیشین با این مذاکرات فعلی است. حرفی که همه دلسوزان اقتصادی و سیاسی به دولت قبل میزدند و آن این بود که همه چیز را بند به پایههای میز مذاکرات نکنید. همه چیز را ارتباطش ندهید به برجام. آنها برجام را کششی را میکنند. فرسایشی میکنند. این نکتهای است که ما فکر میکنیم در باب مذاکرات اتفاق افتاده است و یک جورهای از آن حالت کسلی و فشلی که در مذاکرات دورههای پیش بود الحمدالله فاصله گرفتهایم.
(دیگر بحث مذاکرات را بگذاریم کنار) نکته دوم برادران خواهران ما یک مسئله مهم پیش رویمان مشکلات کم آبی است. مشکل کم آبی واقعاً برای ما یک بحران شده است و یک مشکل شده است. استاندار چهارمحال و بختیاری در نشستی و کنفرانسی که چند روز قبل داشتند؛ جملات خیلی مهمی گفت. چهارمحال و بختیاری که اسم میبریم اینجا، اهمیتش به خاطر این است که آب خیزترین جای کشور است. دز ما، زایندرود ما، کارون ما از آنجا آب میگیرد. اهمیت کار اینجاست. استاندار اعلام کرد که با این خشکسالیهای اخیر ۵۷ درصد از چشمهها و قنوات این استان خشک شده است.
سفرههای زیرزمینی استان ۲۴ متر رفته پایینتر. حالا آنجا که برود پایینتر، ببینید ما چه بلایی سرمان میآید. مایی که آب ما از آنجاست. بیش از ۲۰۰ شهر و روستا و شهرک صنعتی و مناطق مختلف استان را با تانکر آب میبرند برایشان. یعنی آب ندارند. تقریباً مسئولین مربوطه در همین روزها اعلام کردند که ۷۵۰ هزار حلقه چاه ما در کشور داریم؛ که اینها از زمین همین طور میکشند بیرون و برداشتشان از ۱۰ به ۵۰ میلیون متر مکعب افزایش پیدا کرده است که اینها در سال ۱۳۵۰ شمسی که جمعیت ایران ۳۵ میلیون نفر بوده است، ۵۰ هزار حلقه چاه بوده است. یعنی ۱۵ هزار برابر چاههای ما بیشتر شده است. جای دوری هم نیازی نیست ما برویم. در همین اطراف خودمان وقتی نگاه میکنیم میفهمیم که چه بلایی دارد سر مملکت و زیرساختها میآید.
این مسائل واقعا بغرنج است و سخت است. میطلبد که هم مردم و هم مسئولین با یک نگاه بحرانی به این شرائط نگاه بکنند. ما از همین تریبون از مسئولین مربوطه شهرستان و استان درخواست میکنیم؛ بیایند پشت این تریبون، برنامههای خودشان را گزارش بکنند. فرصتها را برای مردم بگویند. تهدیدها را برای مردم توضیح بدهند و آرام آرام فرهنگ سازی در این مقوله بشود. این هم نکته دوم.
و نکته سومی که باید عرض بکنم این است که از برادران شورای شهر و شهرداری، میخواهم در این تریبون از آنها تشکر بکنم، از کار خیلی شایستهای که انجام دادند. چند روزی است که پارک خانواده را تا ساعت ۱۱ صبح فقط در اختیار خانمها قرار دادند و همچنین اعلام کردند که بنا دارند دو تا پارک دیگر، پارک باغ فلاحت و پارک بعثت را هم به همین موضوع یعنی حضور خانمها اختصاص بدهند در آنجا، زیرساختهایی برای ورزش آنها هست. برای تفریح آنها هست و این خود قدم بلندی است در عرصه فرهنگ.
خدا را قسم میدهیم به حق اهل بیت عصمت و طهارت(ع)، به حق شهدای عزیز و عظیمی که تقدیم دین و این ملت شد همان طوری که اشاره شد ۱۶ آذر روز دانشجو است این روز را به همه دانشجویان عزیز تبریک میگوییم و گرامی میداریم یاد شهید سرافراز عظیم اسدی مشکال دانشجوی رشته ریاضی دانشگاه شهید چمران اهواز را که در تاریخ ۱۳/۱/ ۱۳۵۷ به دست ساواک به شهادت رسید و همچنین گرامی میداریم یاد همه شهدا را شهید سرافراز شهید اثنی عشری را، شهید شاخص کشوری را که پریروز سالروز شهادت این بزرگوار بود؛ به روح همه آنها درود میفرستیم و علو درجات را از خداوند متعال خواستاریم.
خدایا باران رحمتت بر ما نازل بفرما….
خدمتگزاران به انقلاب، مردم ما، فرهنگ ما، وطن ما، مصون و محفوظ و مؤید بدار…
خدایا کسانی که برای این ملت و این مرز و بوم نقشههای شومی میکشند به غضب خودت گرفتار بفرما…
به محمد و آل(ص) قسمت میدهیم خدایا درگذشتگان ما، اساتید ما، کسانی که زحمت کشیدند برای ائتلای این مرز و بوم غریق رحمتت بگردان…
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ اللَّهُ الصَّمَدُ لَمْ یَلِدْ وَلَمْ یُولَدْ وَلَمْ یَکُنْ لَهُ کُفُوًا أَحَدٌ
صَدَقَ اللهُ العَلی العَظیمُ
وَالسَّلامُ عَلَیْکُم ورَحْمَهُ اللهِ وَبَرَکاتُهُ